ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Μπάιντεν - Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη - Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Τετ α τετ Μπάιντεν - Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη - Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες
Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου AP Photo/Susan Walsh

Την πρώτη τους συνάντηση  είχαν σήμερα Τετάρτη (20/9) στη Νέα Υόρκη ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την εκλογή του τελευταίου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο.  

Η συνάντηση ήταν η πρώτη τους ευκαιρία να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Ωστόσο αντί να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο -που προτιμούσε ο Νετανιάχου- οι δύο ηγέτες κατέληξαν να κανονίσουν τις συνομιλίες τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πίσω από αυτή την κίνηση εκφράζεται η αμερικανική δυσαρέσκεια για τη δικαστική αναμόρφωση η οποία αναφέρθηκε στις συνομιλίες τους, καθώς και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η πιθανότητα μιας σημαντικής εξέλιξης - μιας εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Ο Νετανιάχου περίμενε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ νωρίτερα, δεδομένης της μακράς ιστορίας του στις επαφές του με Αμερικανούς προέδρους, αλλά ο Μπάιντεν δεν ενέδωσε. Αντ' αυτού, ο Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, μια θέση σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο για να τιμήσει την 75η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ.

Τελικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξασφάλισε την πρόσκληση που ήθελε στο Λευκό Οίκο χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι απομακρύνθηκαν όλα τα αγκάθια που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ