ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η υπόθεση Μενέντεζ βάζει σε περιπέτειες και τον Μπάιντεν

Πώς η υπόθεση Μενέντεζ βάζει σε περιπέτειες και τον Μπάιντεν
AP Photo

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ είναι και επίσημα κατηγορούμενος για διαφθορά και δωροληψία. Η υπόθεση όμως έχει ανοίξει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και η επιλογή των αρχών της Νέας Υόρκης να κινήσουν τις επίσημες διαδικασίες σήμερα γενούν ορισμένα ερωτηματικά ακόμη, ή καλύτερα κυρίως, εντός των Δημοκρατικών.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής μίας από τις σημαντικότερες επιτροπές της Γερουσίας, αυτής των εξωτερικών Υποθέσεων, είναι γεμάτη από «κεραυνούς» και όχι απλούς υπαινιγμούς. Ο Μενέντες ισχυρίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούν να τον βάλουν στον «πολιτικό του τάφο». Δηλώνει επίσης πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την συγκεκριμένη υπόθεση και φέρνει όπως είναι λογικό στο προσκήνιο τις πάγιες θέσεις του «απέναντι σε κάθε δικτάτορα».

Ο Μενέντεζ δεν είναι καθόλου μικρό μέγεθος για το Δημοκρατικό κόμμα και μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να βρίσκεται ως επικεφαλής αυτής της παράταξης στο οβάλ γραφείο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει εκτός από καπνό και φωτιά στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Ο Μενέντεζ τα χρόνια της παρουσίας του στο Κογκρέσο έχει συνεργαστεί ή εναντιωθεί και σε άλλους Προέδρους, ποτέ όμως στην πορεία του δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες όταν στο οβάλ γραφείο ήταν Πρόεδρος της δικής του παράταξης.

Αυτό που ο Μενέντεζ δεν λέει ευθέως, αλλά είναι ξεκάθαρο πως θα χρησιμοποιήσει πλέον υποχρεωτικά για να αθωωθεί από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, είναι πως θα πρέπει να πολεμήσει τον Πρόεδρο της χώρας του αλλά και τον ηγέτη της παράταξής του.

Η Γερουσία δεν είναι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά ένας διαφορετικός κόσμος στα πολιτικά δρώμενα των ΗΠΑ. Στο συγκεκριμένο σώμα εκλέγονται παραδοσιακοί οι εμπειρότεροι πολιτικοί της χώρας και είναι από αυτή την δεξαμενή που προέρχονται οι περισσότεροι διαχρονικά Πρόεδροι της χώρας.

Η κίνηση με τις κατηγορίες ενάντια στον Μενέντεζ μπορεί να έχει από πίσω αρκετή «παραφιλολογία» ή επιχειρήματα που εμπλέκουν την Τουρκία αλλά είναι αδύνατο, ακόμη και εν θερμώ, να πειστεί κάποιος πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σήμερα και πάλι την δύναμη, όπως την περίοδο Τραμπ, να φέρει έναν γερουσιαστή πίσω από τα «κάγκελα».

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τον Λευκό Οίκο είναι πως ο Μπομπ Μενέντεζ έχει σημαντικούς συμμάχους εντός των Δημοκρατικών, συμμάχους που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την επικείμενη διαδικασία εκλογής εκλεκτού για το χρίσμα του κόμματος. Αναλυτές σημειώνουν πως αυτή την στιγμή ο Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να νοιώθει καθόλου ήρεμος ειδικά μετά την απάντηση – κόλαφο Μενέντεζ. Τα συνεχή «όχι» του Γερουσιαστή στα Προεδρικά αιτήματα για πώληση των F-16 στην Τουρκία θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο και ίσως όσα έχει να πει, ακόμη και ανεπίσημα ο Μενέντεζ, να φέρουν πραγματικό πολιτικό σεισμό αυτή την φορά σε εντελώς λάθος στιγμή και σε λάθος στρατόπεδο.

Η υπόθεση Μενέντεζ είναι χωρίς αμφιβολία δύσκολη για τους Δημοκρατικούς. Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει γερουσιαστές που έχουν πιαστεί ή και άλλοι που έχουν πανηγυρικά αθωωθεί. Σπάνιες είναι οι φορές όμως που ένας Γερουσιαστής έχει επιλεγεί σε τέτοια χρονική στιγμή να παίξει τον ρόλο της «Ιφιγένειας» και ακόμη σπανιότερες αυτές που ο κατηγορούμενος απαντά επιτιθέμενος…

Η υπόθεση Μενέντεζ είναι απίθανο να μην αποτελέσει ένα από τα βασικά όπλα των Ρεπουμπλικάνων όχι μόνο το επόμενο διάστημα αλλά και μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του 2024. Το μέλλον θα δείξει εάν ο βασικότερος πολιτικός αντίπαλος των τουρκικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον είναι αθώος ή ένοχος. Τα περιφερειακά χαρακτηριστικά της δίωξης Μενέντεζ όμως προκαλούν αν μη τι άλλο προβληματισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ