ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα-Κίνα-Ιαπωνία: Συμφώνησαν σε διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής «το συντομότερο δυνατόν»

Νότια Κορέα-Κίνα-Ιαπωνία: Συμφώνησαν σε διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής «το συντομότερο δυνατόν»
UNSPLASH / PEXELS (collage)

Την αναγκαιότητα διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας «το συντομότερο δυνατόν» συμφώνησαν οι ηγέτες των τριών χωρών την Τρίτη (26/9), μετά την τριμερή τους συνάντηση. 

Να σημειωθεί πως, οι χώρες αυτές είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιούν μια ετήσιες Συνόδους Κορυφής κάθε χρόνο από το 2008.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή υπονομεύθηκε λόγω των διενέξεων που ξέσπασαν και της πανδημία του κορωνοϊού. Η τελευταία σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε το 2019.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του πως στο «τραπέζι» υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και πως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών θα συναντηθούν «σε ένα-δυο μήνες».

Η Νότια Κορέα φιλοξενεί φέτος τριμερείς συναντήσεις και έχει προτείνει την πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάβα δήλωσε πως οι τρεις χώρες συμμερίζονται την ανάγκη να επαναλάβουν τις συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβανομένων των συνόδων κορυφής, «το συντομότερο δυνατόν».

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να συζητούμε τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή», δήλωσε η γιαπωνέζα υπουργός στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Τόκιο.

Η τελευταία σύνοδος είχε εν μέρει στόχο να συζητηθούν οι ανησυχίες του Πεκίνου για τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με τις ΗΠΑ, αφού η Σεούλ και το Τόκιο συμφώνησαν πέρυσι να βάλουν τέλος στις νομικές, διπλωματικές και εμπορικές διενέξεις τους για ζητήματα που χρονολογούνται από την ιαπωνική κατοχή της Κορέας (1910-1945).

«Πιστεύουμε ομόφωνα πως η συνεργασία είναι προς το κοινό συμφέρον των τριών μερών», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

«Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να ενισχύσουμε την πρακτική συνεργασία... και να κάνουμε νέες συνεισφορές για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ