ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η εγγονή του Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο

Πέθανε η εγγονή του Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο
Η Ζολέκα Μαντέλα, εγγονή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα (AP Photo/Andres Kudacki)

Η Ζολέκα Μαντέλα, εγγονή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 43 ετών.

Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας περιτριγυρισμένη από φίλους και συγγενείς, δήλωσε εκπρόσωπος.

Τα τελευταία χρόνια, η Ζολέκα Μαντέλα είχε γίνει πολύ γνωστή καθώς μιλούσε ανοιχτά για την μάχη της τον καρκίνο, όπως επίσης και για το ιστορικό του εθισμού της στα ναρκωτικά.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Nelson Mandela χαρακτήρισε εμπνευσμένη τη δουλειά της, σημειώνοντας ότι αύξησε την «ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου» καθώς και «την κατάρρευση του στίγματος που περιβάλλει την ασθένεια».

Η Ζολέκα Μαντέλα είχε μιλήσει επίσης με ειλικρίνεια για τους αγώνες της με την κατάθλιψη και το γεγονός ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδί.

Εγγονή της δεύτερης συζύγου του Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι, κατέγραψε την ιστορία της στην αυτοβιογραφία της «Όταν η Ελπίδα ψιθυρίζει».

Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 32 ετών, έλαβε θεραπεία και ήταν σε ύφεση, αλλά η ασθένεια επέστρεψε αργότερα.

Πέρυσι, επιβεβαίωσε ότι είχε καρκίνο στο συκώτι και στους πνεύμονές της και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλα όργανα. Δεχόταν θεραπεία ως εξωτερικός ασθενής, αλλά εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από μια εβδομάδα.

«Τι να πω στα παιδιά μου; Πώς να τους πω ότι αυτή τη φορά μπορεί να μην καταφέρω να ζήσω; Πώς να τους πω ότι όλα θα πάνε καλά όταν δεν είναι; Πεθαίνω... Εγώ δεν θέλω να πεθάνω», δημοσίευσε στο Instagram στις αρχές του περασμένου μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ