ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Απελαύνει τον Αμερικανό στρατιώτη που πέρασε στο έδαφός της τον Ιούλιο

Βόρεια Κορέα: Απελαύνει τον Αμερικανό στρατιώτη που πέρασε στο έδαφός της τον Ιούλιο
O Τράβις Κινγκ AP Photo/Morry Gash, File

Στην απέλαση του Αμερικανού στρατιώτη Τράβις Κινγκ, ο οποίος διέσχισε τα σύνορα από τη Νότια Κορέα και πέρασε στο Βορρά θα προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ. 

Θα τον απελάσει έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά της για την «παράνομη» είσοδο του Κινγκ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KNCA, όπως ανέφερε το BBC.

Καμία πληροφορία δεν δόθηκε ούτε για το πότε ή πού θα απελαθεί ο στρατιώτης Κινγκ, ούτε ποια είναι η κατάσταση της υγείας του.

Η ανακοίνωση έρχεται ένα μήνα αφότου η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε ότι τον κρατούσε υπό κράτηση.

Σύμφωνα με το KCNA, ο 23χρονος ομολόγησε ότι πέρασε παράνομα στη Βόρεια Κορέα «λόγω απάνθρωπης μεταχείρισης στον αμερικανικό στρατό, αντιπάθειας προς τον ρατσισμό και απογοήτευσης από την άνιση αμερικανική κοινωνία».

«Το αρμόδιο όργανο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αποφάσισε να απελάσει τον Αμερικανό στρατιώτη Τράβις Κινγκ, ο οποίος εισήλθε παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας», αναφέρεται.

Ο στρατιώτης Κινγκ μετά τη διέλευσή του δεν έχει κάνει καμία εμφάνιση.

Βρισκόταν σε ξενάγηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ), η οποία χωρίζει τις δύο Κορέες, όταν άφησε την ομάδα και διέσχισε τρέχοντας τα σύνορα.

Οι δύο χώρες βρίσκονται τεχνικά ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο πόλεμος της Κορέας έληξε με εκεχειρία τη δεκαετία του 1950. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Νότο.

Αρκετοί Αμερικανοί πολίτες που εισήλθαν τα τελευταία χρόνια παράνομα στη Βόρεια Κορέα - με εξαίρεση όσους καταδικάστηκαν για εγκληματική δραστηριότητα εκεί - απελευθερώθηκαν εντός έξι μηνών.

Ο Κινγκ πριν περάσει στη Βόρειο Κορέα είχε μείνει δύο μήνες στη φυλακή καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ