ΚΟΣΜΟΣ

Μπλερ: Αναλαμβάνω την ευθύνη για την αποστολή στρατού στο Ιράκ

Μπλερ: Αναλαμβάνω την ευθύνη για την αποστολή στρατού στο Ιράκ
REUTERS/ POOL

Υπερασπίστηκε την απόφασή του να συμμετάσχει στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, μετά το πόρισμα της επιτροπής Τσίλκοτ.

“Για την απόφαση αυτή αναλαμβάνω σήμερα την πλήρη ευθύνη, χωρίς εξαίρεση και χωρίς δικαιολογία”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

“Αναγνωρίζω το διχασμό που αισθάνονται πολλοί στη χώρα μας για τον πόλεμο και ιδιαίτερα αισθάνομαι βαθιά και ειλικρινή –με τρόπο που δεν μπορεί να εκφραστεί σωστά με λόγια- θλίψη για εκείνους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο Ιράκ, είτε τα μέλη των δικών μας ενόπλων δυνάμεων, είτε εκείνα άλλων χωρών, ή των ιρακινών”, είπε.

“Για όλα αυτά, εκφράζω τη λύπη και την μεταμέλειά μου, περισσότερο από ότι φαντάζεστε”, σημείωσε.

“Οι αξιολογήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο που θα πηγαίναμε στον πόλεμο, αποδείχτηκαν ότι ήταν λάθος. Οι συνέπειες αποδείχτηκε ότι ήταν πιο εχθρικές, παρατεταμένες και αιματηρές από ότι είχαμε φανταστεί”, προσέθεσε.

Σημείωσε, ωστόσο ότι δεν θα μπορούσε να έχει καθυστερήσει την επίθεση, αντικρούοντας έτσι το επιχείρημα του πορίσματος ότι δεν εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές. "Η έρευνα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική δράση δεν ήταν η ύστατη επιλογή, επισημαίνει ωστόσο ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία αργότερα. Με σεβασμό σας λέω πως δεν είχα την επιλογή αυτής της καθυστέρησης".

Επιπλέον, τόνισε ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003 ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο κόσμος σήμερα είναι "ασφαλέστερος". "Λάβαμε τη σωστή απόφαση. Ο κόσμος είναι καλύτερος κι ασφαλέστερος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Τουλάχιστον, παρ' όλες τις προκλήσεις, σήμερα έχουμε στο Ιράκ μια εκλεγμένη κυβέρνηση και αναγνωρισμένη ως νόμιμη από τη διεθνή κοινότητα", υπογράμμισε.

2016 07 05T183524Z 1891856284 TM3EC7514F601 RTRMADP 3 BRITAIN IRAQ INQUIRY

ΠΗΓΗ: REUTERS/ EDDIE KEOGH

Επιπλέον παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχανε σχεδιάσει καλύτερα για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.
Όπως είπε, ήξερε ότι δεν ήταν μια δημοφιλής απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το κόστος του να μην δράσει θα ήταν μεγαλύτερο.

“Ζητώ από τους Βρετανούς να δεχθούν ότι πήρα αυτή την απόφαση επειδή θεώρησα ότι ήταν η σωστή”, σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ