ΚΟΣΜΟΣ

Οι ελβετικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν την τελευταία διετία όσο και κατά την τριακονταετία 1960 -1990

Οι ελβετικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν την τελευταία διετία όσο και κατά την τριακονταετία 1960 -1990
Unsplash

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, περίοδο κατά την οποία συρρικνώθηκαν όσο και κατά την τριακονταετία 1960-1990, λόγω των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών και της κλιματικής απορρύθμισης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 6% του όγκου τους το 2022, καταγράφοντας ρεκόρ, και συρρικνώθηκαν κατά 4% το 2023, σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων μελέτης της κρυόσφαιρας στην Ελβετική Ακαδημία Επιστημών της Φύσης.

Οι περιορισμένες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν αυτήν την υποχώρηση κατά 10% του όγκου αυτών των αριστουργημάτων της φύσης μέσα στην τελευταία διετία και η ετυμηγορία των επιστημόνων είναι αμετάκλητη: «Οι ελβετικοί παγετώνες λιώνουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα».

«Είναι ο συνδυασμός της πολύ δυσμενούς διαδοχής ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής» αυτό που καθιστά πιθανότερα τα ακραία αποτελέσματα, εξηγεί ο Ματίας Χους, επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων της Ελβετίας Glamos.

«Αν συνεχίσουμε στον ρυθμό των τελευταίων ετών - όλα εξελίσσονται με ταχύτερους ρυθμούς - κάθε χρονιά θα είναι μια κακή χρονιά», προειδοποιεί.

«Και έχουμε δει κατά τα τελευταία χρόνια τόσο δραματικές αλλαγές στο κλίμα που μπορούμε να φαντασθούμε αυτήν την χώρα χωρίς παγετώνες», παραδέχεται ο επιστήμονας που τονίζει ωστόσο ότι μία αποφασιστική δράση για την σταθεροποίηση του κλίματος με τον εκμηδενισμό των εκπομπών CO2 το συντομότερο δυνατόν θα επέτρεπε την διατήρηση «του ενός τρίτου των πάγων στην Ελβετία».

Αυτό σημαίνει «ότι όλοι οι μικροί παγετώνες θα εξαφανισθούν και ότι οι μεγάλοι παγετώνες θα είναι πολύ μικρότεροι, αλλά θα υπάρχει πάντως λίγος πάγος στις υψηλότερες περιοχές των Άλπεων και κάποιοι παγετώνες τους οποίους θα μπορούμε να δείχνουμε στα εγγόνια μας», θέλει να ελπίζει ο Ματίας Χους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ