ΚΟΣΜΟΣ

Σε στρατιωτική βάση στο Τέξας ο Αμερικανός στρατιώτης που απελάθηκε από τη Βόρεια Κορέα

Σε στρατιωτική βάση στο Τέξας ο Αμερικανός στρατιώτης που απελάθηκε από τη Βόρεια Κορέα
O Τράβις Κινγκ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Ahn Young-joon, File

Σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τέξας προσγειώθηκε ο Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ αφού απελάθηκε από τη Βόρεια Κορέα τα σύνορα της οποίας είχε περάσει πριν από δύο μήνες

Αυτό αποκάλυψε στο Reuters αξιωματούχος του τομέα άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Κινγκ έφθασε με πτήση του αμερικανικού στρατού στην Κοινή Βάση Σαν Αντόνιο-Φορτ Σαμ Χιούστον, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά φαίνεται ομάδα ανθρώπων να βγαίνει από αεροσκάφος στην στρατιωτική βάση. Ο Κινγκ αναμένεται να υποβληθεί σε εξετάσεις στο Brooke Army Medical Center, νοσοκομείο στην Κοινή Βάση Σαν Αντόνιο-Φορτ Σαμ Χιούστον.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι, μετά την επιστροφή του ο Κινγκ, πρώτα θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια να περάσει από διαδικασία επανένταξης ώστε να συναντηθεί και πάλι με την οικογένειά του.

Ο 23χρονος Κινγκ πέρασε στη Βόρεια Κορέα από τη Νότια Κορέα στις 18 Ιουλίου στη διάρκεια οργανωμένης επίσκεψης πολιτών στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες και τέθηκε άμεσα υπό κράτηση από τις βορειοκορεατικές αρχές.

Ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο Κινγκ θα αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα από τον αμερικανικό στρατό. Ο στρατός έως τώρα δεν τον έχει χαρακτηρίσει λιποτάκτη, παρόλο που πέρασε τα σύνορα χωρίς άδεια ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι χειρίστηκε την υπόθεσή του ως μία περίπτωση παράνομης μετανάστευσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι ο Κινγκ δήλωσε στην Πιονγκγιάνγκ ότι εισήλθε στη Βόρεια Κορέα παρανόμως διότι ήταν «απογοητευμένος με τις ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία».

Η σουηδική κυβέρνηση, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη Βόρεια Κορέα διότι η Ουάσινγκτον δεν έχει διπλωματική παρουσία στη χώρα, παρέλαβε τον Κινγκ στη Βόρεια Κορέα και τον οδήγησε στην Κίνα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο, ο Νίκολας Μπερνς, συναντήθηκε με τον Κινγκ στην Νταντόνγκ της Κίνας, μια πόλη στα σύνορα της Βόρειας Κορέας. Ο Κινγκ στη συνέχεια πέταξε από εκεί στη Σενγιάνγκ της Κίνας, μετά στην αεροπορική βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, πριν συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής στις ΗΠΑ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Κινγκ, που κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό τον Ιανουάριο του 2021, αντιμετώπισε δύο καταγγελίες επίθεσης στη Νότια Κορέα. Δήλωσε ένοχος για την μία κατηγορία επίθεσης και καταστροφής δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Αναμενόταν να βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερα πειθαρχικά μέτρα όταν θα έφθανε πίσω στις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της κράτησής του, ο Κινγκ βρέθηκε στο αεροδρόμιο αναμένοντας το αμερικανικό μεταγωγικό για να επιστρέψει στη μονάδα του στις ΗΠΑ.

Αντ’ αυτού, έφυγε από το αεροδρόμιο και ακολούθησε μια ομάδα που πραγματοποιούσε οργανωμένη επίσκεψη στην περιοχή των συνόρων, όπου εισήλθε στη βόρεια Κορέα παρά τις προσπάθειες των Νοτιοκορεατών και Αμερικανών φρουρών να τον σταματήσουν.

Παρόλο που οι λεπτομέρειες για τις διπλωματικές κινήσεις που οδήγησαν στη μεταφορά του Κινγκ παραμένουν ασαφείς, η εξέλιξη της υπόθεσης είναι ένα σπάνιο δείγμα συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

Κληθείσα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ρόλο του Πεκίνου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων:«Μετά από αίτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, η Κίνα παρείχε την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ