ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Η Ελλάδα καταπληκτικό μέρος για επενδύσεις - Πολύ σοβαροί οι ισχυρισμοί για τον Μενέντεζ

Πομπέο: Η Ελλάδα καταπληκτικό μέρος για επενδύσεις - Πολύ σοβαροί οι ισχυρισμοί για τον Μενέντεζ
Ο Μάικ Πομπέο κεντρικός ομιλητής στο πρώτο αμερικανο-μεσογειακό επενδυτικό φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum) που διοργάνωσε ο όμιλος Joseph Sassoon Group στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. 

Όπως είπε προσερχόμενος την Τετάρτη 27/09 στο πρώτο αμερικανο-μεσογειακό επενδυτικό φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum) που διοργάνωσε ο όμιλος Joseph Sassoon Group στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «Νιώθω πάντα υπέροχα να επισκέπτομαι την Ελλάδα». Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στενοί σημείωσε, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσει κάποιος και να φέρει ευημερία.

Παράλληλα έδωσε έμφαση όχι μόνο σε θέματα ασφαλείας αλλά και οικονομίας και έκανε λόγο για κοινή ευημερία.

Σε ερώτηση για την υπόθεση με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, είπε πως η Δικαιοσύνη θα τη διαλευκάνει, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί είναι πολύ σοβαροί όταν ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορείται για αυτά τα πράγματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα F-16, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προσπαθεί να μείνει έξω από την πολιτική, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι το ΝΑΤΟ έχει ένα σημαντικό ρόλο.

Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου, επισημαίνοντας πως αυτή η προσδοκία ήταν και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή για διάλογο και όχι αντιπαράθεση. Συμπλήρωσε πως ο Ερντογάν επανεξελέγη και έχει οικονομικές προκλήσεις και είπε πως ελπίζει να τις αντιμετωπίσει και να γίνει καλός εταίρος όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στο ΝΑΤΟ. Έχει την ικανότητα να το πράξει, επισήμανε.

Ερωτηθείς για το πρότζεκτ EastMed, ο 70ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος αλλά παραμένει πολλή δουλειά να γίνει. Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα καλά νέα είναι ότι οι ευκαιρίες που είδε ως υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν αλλάξει, παραμένουν ακόμα, για την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ανέφερε πως οι άνθρωποι της περιοχής αυτής εργάζονται σκληρά, η γεωγραφία, οι υποδομές παρουσιάζουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας, πολύ πλούτο

Στην ομιλία του στη συνέχεια, ο 70ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί και στις εμπορικές σχέσεις και έδωσε έμφαση στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής.

Προέταξε ακόμα την ανάγκη τήρησης κανόνων στις διμερείς και στις διεθνείς σχέσεις.

Συνάμα έστειλε το μήνυμα ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πιο γρήγορα, με κατάλληλους τρόπους να προστατεύσουμε οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος, ώστε κανείς κακός να μην μπορεί να υφαρπάξει μια χώρα».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των συγκρούσεων μέσω των διπλωματικών οδών και εξιστόρησε τον ρόλο που είχε ως υπουργός Εξωτερικών.

«Συλλογικά κάναμε καλή δουλειά», είπε κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας πως εγγυάται ασφάλεια και ευμάρεια. «Τα πάντα είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ των χωρών» πρόσθεσε.

Αναφερθείς στις επαφές του με τον Πούτιν, ο Μάικ Πομπέο εκμυστηρεύτηκε ότι αστιευόντουσαν για την KGB και τις μυστικές υπηρεσίες, λέγοντας πως ο ίδιος δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποια είναι καλύτερη.

Είπε πως ο Πούτιν είχε το όραμα να ξαναφτιάξει τη μεγάλη ρωσική αυτοκρατορία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επανέλθει η ομαλότητα. «Οι σύμμαχοι μας ξέρουν ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν σήμερα πιο ισχυρούς δεσμούς απ' ό,τι είχαν πριν από τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι μια σχέση ανάγκης. Ωστόσο, εκτίμησε πως είναι είναι τόσες πολλές οι τριβές μεταξύ τους που θα τις κινήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση μόλις παρουσιαστεί ευκαιρία δεν θα μείνουν φίλοι. «Αυτοί οι δύο ηγέτες δεν θα μπορέσουν να γίνουν κολλητοί» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ