ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Απέτυχε ο Φεϊχό να εκλεγεί πρωθυπουργός - «Ανοίγει» ο δρόμος για τον Σάντσεθ

Ισπανία: Απέτυχε ο Φεϊχό να εκλεγεί πρωθυπουργός - «Ανοίγει» ο δρόμος για τον Σάντσεθ
Ο ηγέτης των συντηρητικών στην Ισπανία Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό (AP Photo/Paul White)

Ο ηγέτης των συντηρητικών στην Ισπανία Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχασε σήμερα την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ να επιδιώξει μια συμφωνία με αυτονομιστικά κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα θητεία.

Ο Φεϊχό απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε μια δεύτερη ψηφοφορία στην κάτω βουλή των 350 βουλευτών, με 177 βουλευτές να ψηφίζουν κατά της υποψηφιότητάς του και 172 να την υποστηρίζουν, και μία άκυρη ψήφο.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην προσπάθεια των σοσιαλιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν οι προσπάθειες του Σάντσεθ αποτύχουν και αυτές, θα διεξαχθούν πιθανόν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο Φεϊχό είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές πως ήξερε ότι θα έχανε τη δεύτερη ψηφοφορία. «Υποθέτω πως, όπως αναμένεται, δεν θα την κερδίσω. Μπορείτε να το πείτε αποτυχία αν θέλετε», είπε ο Φεϊχό. Είχε χάσει την πρώτη ψηφοφορία προχθές, Τετάρτη.

«Σήμερα δεν θα μπορέσω να σας δώσω μία κυβέρνηση, αλλά σας έχω δώσει διαβεβαιώσεις και ελπίδα», πρόσθεσε.

Όμως, ενώ ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει σε ψήφους από το δικό του κόμμα, από τους εταίρους του στην αριστερή συμμαχία Sumar και από μερικά βασκικά και καταλανικά εθνικιστικά κόμματα, θα χρειαστεί επίσης να συγκεντρώσει την υποστήριξη του Junts, του σκληροπυρηνικού καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος με επικεφαλής τον Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το πρόβλημα για τον Σάντσεθ είναι ότι ο Πουτζντεμόν – ο οποίος έφυγε από την Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη για το ρόλο του στη μονομερή και παράνομη ώθηση για ανεξαρτησία πριν από έξι χρόνια – έχει επιμείνει ότι η υποστήριξή του θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση αμνηστίας στον ίδιο και σε εκατοντάδες άλλους που εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος φρόντισε να αποφύγει τη ρητή αναφορά για αμνηστία, είναι βέβαιος ότι μπορεί να συγκεντρώσει τις 176 ψήφους που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. «(Το Λαϊκό Κόμμα) διαδηλώνει ενάντια σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση», είπε στους υποστηρικτές του στην Καταλονία την Κυριακή. «Αλλά λυπάμαι – θα υπάρξει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ