ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ποιος είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα

Τουρκία: Ποιος είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα
(AP Photo/Ali Unal)

Το φως της δημοσιότητας είδε η ταυτότητα του δράστη της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, που εξουδετερώθηκε, ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για τον Χασάν Ογούζ, 27 ετών, ο οποίος εντάχθηκε στο ΡΚΚ πριν από 10 χρόνια στη Μερσίνα και έλαβε τη λεγόμενη εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων. Το 2018 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης γι' αυτόν. Η ταυτότητα του δεύτερου δράστη, ο οποίος ανατινάχθηκε, δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Δύο μέρες μετά την επίθεση, οι Αρχές προχώρησαν σε εκατοντάδες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε όλη την Τουρκία, συλλαμβάνοντας 145 άτομα ως ύποπτα για σχέσεις με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Επίκεντρο των αστυνομικών επιχειρήσεων ήταν η νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Σανλιούρφα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν 466 επιχειρήσεις κατά της «τρομοκρατικής ομάδας».

Επιχειρήσεις διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια, τα Άδανα, η Προύσα, το Ντιγιάρμπακιρ, το Γκαζιαντέπ, η Μερσίνα, το Ικόνιο και αλλού.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, συνολικά 13.440 μέλη του προσωπικού ασφαλείας συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας εθνικής πρωτοβουλίας που ονομάστηκε «Ήρωες».

Την Κυριακή, δύο δράστες ανατίναξαν βόμβα κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι ίδιοι και να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το PKK.

Η Τουρκία πραγματοποίησε στη συνέχεια αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στη διάρκεια της νύκτας υπόπτους στην Κωνσταντινούπολη, μερικές ώρες αφότου το PKK ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ