ΚΟΣΜΟΣ

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κοστίσει περισσότερα από 256 δισ. ευρώ

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κοστίσει περισσότερα από 256 δισ. ευρώ
Κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Virginia Mayo

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια θα στοιχίσει στους Ευρωπαίους πολίτες η προαλειφόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία θα μετρά πλέον 35 κράτη -μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.  

Σύμφωνα με τον Guardian, όπως προκύπτει από εσωτερικούς υπολογισμούς, θα κόστιζε στα υφιστάμενα μέλη περισσότερα από 256 δισ. Ευρώ.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές χώρες που σήμερα απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη από την Ε.Ε. να καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Το τεράστιο κόστος της διεύρυνσης αποκαλύφθηκε την ώρα που 51 Ευρωπαίοι ηγέτες μεταβαίνουν στη Γρανάδα της Ισπανίας για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για τους εννέα γείτονες που περιμένουν στην ουρά για να ενταχθούν στην Ε.Ε.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμβάλλουν με μεγαλύτερα ποσά στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να λαμβάνουν λιγότερα από αυτόν - πολλά κράτη μέλη που σήμερα είναι καθαροί αποδέκτες θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες», αναφέρεται στο έγγραφο της γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο διέρρευσε στους Financial Times.

Η Ουκρανία, η μεγαλύτερη από τις εννέα χώρες που έχουν γίνει δεκτές ως δυνητικά υποψήφιες για ένταξη, θα δικαιούται 186 δισ. ευρώ για επτά χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η διεύρυνση έχει καταστεί ένα από τα πιο επείγοντα θέματα για την Ε.Ε., με τους ηγέτες να συναντώνται την Παρασκευή (6/10) για να συζητήσουν πώς θα διευθετηθούν βασικά ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός, ο αριθμός των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής και το κατά πόσον μία διευρυμένη Ε.Ε. θα μπορούσε να συνεχίσει να ψηφίζει ομόφωνα σε ορισμένους τομείς.

Επίσης, υπό συζήτηση είναι στους κόλπους της Ε.Ε. αν θα πρέπει να προχωρήσει σε μια διαδικασία δύο ταχυτήτων, επιτρέποντας σταδιακά την είσοδο των κρατών μελών ή αν θα πρέπει να είναι όλα ή τίποτα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι αντιτίθεται σε όσους τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής διαδικασίας ένταξης, λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί. «Η ένταξη είναι ένταξη. Τελεία και παύλα», δήλωσε σε συνάντηση στην Ουκρανία.

Έτερος ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε στον Guardian ότι ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι το πιο αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης και ότι πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι το 2027, όταν θα αρχίσει ο επόμενος οικονομικός κύκλος. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να δείξει ότι ήταν έτοιμη, σβήνοντας κάθε δικαιολογία για την καθυστέρηση περαιτέρω συζητήσεων σχετικά με το αν και πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να ενταχθούν η Ουκρανία, η Μολδαβία και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι η προθεσμία θα πρέπει να είναι το 2030, αλλά διπλωματική πηγή δήλωσε ότι μια τέτοια ημερομηνία είναι «τυχαία» και δεν έχει νόημα. Ο στόχος του 2027 θα συγκέντρωνε, όπως είπαν, το μυαλό των ηγετών της Ε.Ε. τα επόμενα δύο χρόνια και θα παρείχε ένα πλαίσιο για μια πραγματική -και όχι εννοιολογική- συζήτηση.

Το έγγραφο εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 21% σε 1,47 εκατ. ευρώ, εάν προσχωρήσουν και οι εννέα χώρες. Αυτό θα συνεπαγόταν σημαντική αύξηση των συνεισφορών για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, με μεταβατικές περιόδους που θα ήταν απαραίτητες για την κλιμάκωση της χρηματοδότησης.

Το ποσό που δαπανάται για τη γεωργία θα αλλάξει αποδέκτες με την Ουκρανία να δικαιούται 95 δισ. ευρώ για επτά χρόνια, ένα άλλο κόστος που θα πρέπει να εξετάσουν τα κράτη μέλη. Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει ότι, ως παγκόσμιος ηγέτης στις αγορές σιτηρών, ηλιέλαιου και πουλερικών, η συμμετοχή της θα ενίσχυε την επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε..

Το Ταμείο Συνοχής, το οποίο παρέχει χρήματα για υποδομές σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, θα επηρεαστεί επίσης σημαντικά από τη διεύρυνση. Σύμφωνα με τον τρέχοντα χρηματοδοτικό τύπο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Λιθουανία δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες για τα ταμεία.

Τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για να γίνουν η Ουκρανία και άλλες χώρες μέλη του μπλοκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ