ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία: Αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να μην εισχωρήσουν φιλορώσοι πολιτικοί

Μολδαβία: Αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να μην εισχωρήσουν φιλορώσοι πολιτικοί
AP Photo/Roveliu Buga

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ξεκίνησε σήμερα ενέργειες ώστε να εμποδίσει μέλη του εκτός νόμου φιλορωσικού κόμματος Shor να δηλώσουν υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές με άλλα κόμμα ή ως ανεξάρτητοι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το κόμμα αυτό τον περασμένο Ιούνιο όμως την Τρίτη διευκρίνισε ότι τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, εφόσον δεν εκπροσωπούν το Shor.

Το κόμμα, με επικεφαλής τον εξόριστο επιχειρηματία Ίλαν Σορ, οργάνωνε επί μήνες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της προέδρου Μάια Σάντου και της κυβέρνησής της, με αφορμή τις υψηλές τιμές των προϊόντων. Η Σάντου κατηγόρησε τον Σορ και τη Ρωσία ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Μολδαβία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία επέκρινε δριμύτατα.

Σήμερα, με μια ενέργεια που στρέφεται ευθέως εναντίον των μελών του Shor, το κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίησε του Εκλογικού Κώδικα, ώστε να απαγορεύσει σε «συγκεκριμένα άτομα» να διεκδικήσουν αξιώματα στις τοπικές εκλογές. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου καλούνται να υποβάλουν μια λίστα με ονόματα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα συντάξει τον τελικό κατάλογο των ατόμων που δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Νωρίτερα σήμερα μια κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντορίν Ρετσεάν, έδωσε εντολή να συνταχθεί μια τέτοια λίστα «για να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές διαδικασίες στις επικείμενες εκλογές και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για το κράτος».

«Το Κρεμλίνο θέλει ο ολιγάρχης του (σ.σ. ο Shor) να αποκτήσει την εξουσία στη Μολδαβία ώστε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για εγκλήματα, να χορεύει στον ρυθμό του Κρεμλίνου και να μαχαιρώσει πισώπλατα την Ουκρανία. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Μιχάι Ποπσόι.

Ο Σορ, ο οποίος ζει στο Ισραήλ, καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 15 ετών τον περασμένο Απρίλιο για ένα τραπεζικό σκάνδαλο και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχουν επιβάλει κυρώσεις. Τόσο ο ίδιος όσο και η Ρωσία αρνούνται ότι επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας. Η Μόσχα αρνείται επίσης τις καταγγελίες της Σάντου ότι επιχείρησε να την ανατρέψει.

Την Τρίτη ο πρεσβευτής του Κισινάου στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε ότι η Ρωσία θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, μετά την απέλαση το επικεφαλής του πρακτορείου Sputnik Moldova από τη Μολδαβία, στις 13 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ