ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Σε αυξημένο συναγερμό τα αεροδρόμια της χώρας ύστερα από απειλές για βόμβες

Φιλιππίνες: Σε αυξημένο συναγερμό τα αεροδρόμια της χώρας ύστερα από απειλές για βόμβες
Κόσμος σε αεροδρόμιο των Φιλιππίνων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Basilio Sepe

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού έθεσαν οι Φιλιππίνες όλα τα εμπορικά τους αεροδρόμια ύστερα από ανώνυμη προειδοποίηση ότι μπορεί να εκραγούν βόμβες σε αεροσκάφη που αναχωρούν από τη Μανίλα προς διάφορους προορισμούς.

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή (6/10) η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

«Άμεσα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας» εφαρμόζονται σε 42 εμπορικά αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, ανέφερε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAAP) των Φιλιππίνων σε ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι εξακριβώνεται η αξιοπιστία των προειδοποιήσεων.

Η προειδοποίηση εστάλη μέσω email στις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας και αφορούσε απειλή για τις πτήσεις που αναχωρούν από την πρωτεύουσα Μανίλα με προορισμό το Νταβάο, το Μπικόλ και τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές του Παλαουάν και του Σεμπού.

«Ενώ οι πληροφορίες είναι αυτή τη στιγμή υπό εξακρίβωση, άμεσα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται σε όλα τα αεροδρόμια», ανέφερε η CAAP. Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε πότε εστάλη η προειδοποίηση.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις αερομεταφορές έδωσε στη δημοσιότητα υπόμνημα με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου με την εντολή που δόθηκε στους υπεύθυνους ασφαλείας αεροδρομίων να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας, να ελέγχουν επισταμένως τις αποσκευές και να επιτηρούν σε 24ωρη βάση μετά το προειδοποιητικό email.

Το υπόμνημα της 4ης Οκτωβρίου περιελάμβανε ένα στιγμιότυπο οθόνης με την απειλή, που δεν περιείχε τη λέξη «βόμβα» αλλά ανέφερε ότι «ένα αεροπλάνο θα εκραγεί» σήμερα (6/10) στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλα και «παρακαλώ να είστε προσεκτικοί». «Το Σεμπού, το Παλαουάν, το Μπικόλ και το Νταβάο επίσης θα πληγούν», ανέφερε το ανώνυμο email.

Πηγή στις Philippines Airlines, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι ο αερομεταφορέας λειτουργεί όπως συνήθως. Εκπρόσωπος της Cebu Pacific Air δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρία «ακολουθεί τα συνήθη πρωτόκολλα».

Ο υπουργός Μεταφορών Χάιμε Μπαουτίστα δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και ότι έχουν αναπτυχθεί μονάδες K9 σε όλους τους τερματικούς σταθμούς στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλα και ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνεργάζονται στενά.

«Δεν αναμένεται αντίκτυπος σε προγραμματισμένες πτήσεις και θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους ταξιδιώτες ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων», ανέφερε ο Μπαουτίστα σε ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ