TECH

Αυτό είναι το μόνο διεθνές αεροδρόμιο όπου δεν θα χρειάζεσαι διαβατήριο

Αυτό είναι το μόνο διεθνές αεροδρόμιο όπου δεν θα χρειάζεσαι διαβατήριο
photo/Pexels

Το ταξίδι σε ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου πρόκειται να γίνει ακόμα πιο ομαλό το επόμενο έτος.

Από το 2024, αξιωματούχοι λένε ότι το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα εισαγάγει αυτοματοποιημένη άδεια μετανάστευσης, η οποία θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά δεδομένα.

«Η Σιγκαπούρη θα είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εισαγάγει αυτοματοποιημένη άδεια μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο», ανακοίνωσε η υπουργός Επικοινωνιών Josephine Teo κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης τη Δευτέρα, κατά την οποία ψηφίστηκαν αρκετές αλλαγές στον νόμο περί μετανάστευσης της χώρας.

Η βιομετρική τεχνολογία, μαζί με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο αεροδρόμιο Changi σε αυτοματοποιημένες λωρίδες στα σημεία ελέγχου μετανάστευσης.

Ωστόσο, οι επερχόμενες αλλαγές «θα μειώσουν την ανάγκη των επιβατών να παρουσιάζουν επανειλημμένα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα σε σημεία επαφής και θα επιτρέψουν πιο απρόσκοπτη και βολική επεξεργασία», είπε η Teo.

Τα βιομετρικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός «ενιαίου διακριτικού ελέγχου ταυτότητας» που θα χρησιμοποιείται σε διάφορα αυτοματοποιημένα σημεία επαφής - από την πτώση αποσκευών έως την εκκαθάριση μετανάστευσης και την επιβίβαση - εξαλείφοντας την ανάγκη για φυσικά ταξιδιωτικά έγγραφα όπως κάρτες επιβίβασης και διαβατήρια.

Αλλά τα διαβατήρια θα εξακολουθούν να απαιτούνται για πολλές χώρες εκτός της Σιγκαπούρης που δεν προσφέρουν άδεια χωρίς διαβατήριο, τόνισε h Teo.

Συχνά κατατάσσεται ως το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο και επίσης ένα από τα πιο πολυσύχναστα, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης εξυπηρετεί περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες που πετούν σε 400 πόλεις σε περίπου 100 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Διαχειρίστηκε 5,12 εκατομμύρια μετακινήσεις επιβατών τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020, όταν χτύπησε η πανδημία Covid-19.

Το αεροδρόμιο είναι ένας προορισμός από μόνο του και αυτή τη στιγμή διαθέτει τέσσερις τερματικούς σταθμούς.

Πρόκειται να επεκταθεί, προσθέτοντας ένα πέμπτο για να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών.

Το αεροδρόμιο Changi προβλέπει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα επιβατών και εναέριας κυκλοφορίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επερχόμενο βιομετρικό σύστημα θα βοηθήσει να ομαλοποιηθούν οι ροές επιβατών.

«Τα μεταναστευτικά μας συστήματα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά αυτόν τον υψηλό και αυξανόμενο όγκο ταξιδιωτών και να παρέχουν μια θετική εμπειρία εκκαθάρισης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά μας», δήλωσε η Teo.

Αλλού στον κόσμο, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Tokyo Narita, στο Tokyo Haneda, στο Indira Gandhi International στο Δελχί, στο London Heathrow και στο Paris Charles de Gaulle, μεταξύ άλλων.

Οι ψηφιακές ταυτότητες, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα.

Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικά check-in, πτήσεις αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

This world-class airport will soon go passport-free

ΔΗΜΟΦΙΛΗ