ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥΤ: Μωρό πέθανε λίγες μέρες μετά την οριστική επιστροφή στους γονείς του με απόφαση δικαστή

ΝΥΤ: Μωρό πέθανε λίγες μέρες μετά την οριστική επιστροφή στους γονείς του με απόφαση δικαστή
Μωρό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Unsplash

Κύμα οργής έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ο τραγικός θάνατος ενός μωρού ενός έτους λίγες μέρες αφότου επέστρεψε οριστικά στην οικογένειά του. 

Αν και υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι οι γονείς του το κακοποιούσαν και η Πρόνοια το είχε δώσει σε ανάδοχη οικογένεια, μαζί με τον δύο ετών αδερφό της, δικαστής του Μπρούκλιν έκρινε ότι το παιδί δεν κινδυνεύει και διέταξε να δοθούν οριστικά στους βιολογικούς γονείς για να πεθάνει λίγες μέρες αργότερα όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η αστυνομία διερευνά τον θάνατο του μωρού ως ανθρωποκτονία, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε καμία σύλληψη.

Η Έλα Βιτάλις δόθηκε οριστικά στους γονείς της, τον 28χρονο Τζόνσον Βιτάλις και την 29χρονη Λαφεγιέτ Μπράουν, στις 14 Σεπτεμβρίου και μία ημέρα μετά, μεταφέρθηκε και πάλι με συμπτώματα καρδιακής ανακοπής στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί που την εξέτασαν εντόπισαν μώλωπες και κοψίματα στο μέτωπό της, ένα πρησμένο βλέφαρο, σημάδια από δάγκωμα και σπασμένο σαγόνι, μεταξύ άλλων τραυματισμών, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Το μωρό μπήκε στην εντατική με κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία και τελικά πέθανε πέντε μέρες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η μητέρα του μωρού είπε στις αρχές ότι η Έλα άρχισε να πνίγεται ενώ ο πατέρας της την τάιζε.

Από τον Ιούνιο του 2023 που ο δικαστής αποφάσισε τα παιδιά να επιστρέψουν στους γονείς απέτυχαν να φέρουν την Έλα σε τουλάχιστον πέντε ραντεβού παρακολούθησης με ειδικούς ενώ δεν επέτρεψαν σε κανένα από τα δύο παιδιά να τύχει αξιολόγησης, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η Πρόνοια είχε απομακρύνει τα παιδιά από το σπίτι

Η Έλα και ο αδελφός της, Λίαμ, με απόφαση της Πρόνοιας που είχε διαπιστώσει κακοποίηση, είχαν απομακρυνθεί από τους γονείς τους και είχαν ανατεθεί σε ανάδοχη οικογένεια.

Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει πέρσι τον Αύγουστο, όταν το κοριτσάκι ήταν μόλις τριών εβδομάδων. Τότε οι γονείς είχαν μεταφέρει και τα δύο παιδιά στο νοσοκομείο μετά από κλήση που έγινε στην αστυνομία για καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας.

Οι γιατροί που εξέτασαν τα παιδιά βρήκαν ότι ο Λίαμ δεν είχε τραυματιστεί, αλλά η Έλα είχε δύο σπασμένους αστραγάλους, ένα κάταγμα στο κρανίο και μια μικρή εγκεφαλική αιμορραγία.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 – ενώ η Έλα ήταν ακόμα στην ανάδοχη οικογένεια και πριν την μοιραία απόφαση του δικαστή – εισήχθη στο νοσοκομείο με «τραύμα στη γλώσσα» και δεν μπορούσε να φάει για έξι ημέρες.

Το μωρό «τραυματίστηκε» μετά από επίσκεψη του πατέρα του. Η ανάδοχη μητέρα τους άφησε μόνους και όταν επέστρεψε βρήκε την μικρή με κομμένη γλώσσα που αιμορραγούσε και την πήγε στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας είπε ότι η μόλις 11 μηνών μικρούλα έξυσε το στόμα της. Όμως, ο γιατρός που την εξέτασε διαπίστωσε ότι για αυτό το τραύμα πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί αιχμηρό αντικείμενο.

Το βασανιστικό ερώτημα είναι πως ο δικαστής, που αρνήθηκε το αίτημα της Πρόνοιας να υποβληθούν οι γονείς σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η ψυχική τους υγεία έδωσε την άδεια να επιστρέψουν τα παιδιά στους γονείς τους.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο μετά το δημοσίευμα των NYT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ