ΚΟΣΜΟΣ

Το Perseverance καταγράφει το πιο παράξενο και όμορφο μπλε ηλιοβασίλεμα στον Άρη

Το Perseverance καταγράφει το πιο παράξενο και όμορφο μπλε ηλιοβασίλεμα στον Άρη
Ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο παρά από τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι το φως σε αυτό το κοντινό πλανητικό σώμα δεν είναι τόσο ισχυρό. photo: NASA

Στις 4 Ιουλίου 2023, το Perseverance Rover γιόρτασε την 842η ημέρα του στον Άρη.

Καθώς ο κόκκινος ουρανός από πάνω άρχισε να σκοτεινιάζει, το περιπετειώδες ρομπότ έστρεψε την αριστερή του κάμερα πλοήγησης στον μουντό ορίζοντα.

TwoWorlds_OneSun_sunsetboardV2-1000x559-1-642x359.jpg
O Άρης έχει μόνο ένα τοις εκατό της ατμόσφαιρας που έχει η Γη, και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, με μόνο ένα μικρό κλάσμα αζώτου και ίχνη οξυγόνου. photo/NASA.

Με ένα στιγμιότυπο, απαθανάτισε ένα θεαματικά εξωγήινο ηλιοβασίλεμα, γύρω από το οποίο ο ουρανός του κόκκινου πλανήτη έλαμπε ένα απίστευτα παράξενο, δροσερό μπλε.

Το φαινόμενο δεν θυμίζει σε τίποτα το ηλιοβασίλεμα που θα δείτε εδώ στη Γη, και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό.

«Τα χρώματα του Άρη προέρχονται από το γεγονός πως η πολύ λεπτή σκόνη έχει το σωστό μέγεθος για να διαπεραστεί από το μπλε φως πιο αποδοτικά. Όταν το μπλε φως διαχέεται από τη σκόνη, μένει πιο κοντά στην κατεύθυνση του Ήλιου από τα άλλα χρώματα. Ο υπόλοιπος ουρανός είναι κίτρινος προς πορτοκαλί, καθώς το κίτρινο και το κόκκινο φως διαχέονται σε όλο τον ουρανό αντί να απορροφούνται ή να μένουν στην κατεύθυνση του Ήλιου». – Mark Lemmon, Texas A&M University

Ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο παρά από τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι το φως σε αυτό το κοντινό πλανητικό σώμα δεν είναι τόσο ισχυρό - το πολύ, λαμβάνει λιγότερο από το ήμισυ του ηλιακού φωτός από εμάς.

Επιπλέον, ο Άρης έχει μόνο ένα τοις εκατό της ατμόσφαιρας που έχει η Γη, και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, με μόνο ένα μικρό κλάσμα αζώτου και ίχνη οξυγόνου.

alien-mars-6-642x450.jpg
Με ένα στιγμιότυπο, απαθανάτισε ένα θεαματικά εξωγήινο ηλιοβασίλεμα, γύρω από το οποίο ο ουρανός του κόκκινου πλανήτη έλαμπε ένα απίστευτα παράξενο, δροσερό μπλε. photo/NASA.

Παρατηρώντας τις αλλαγές στα χρώματα βλέπουμε το μέγεθος των σωματιδίων να αλλάζει στα νέφη. Αυτό μας λέει κάτι για τον τρόπο που τα νέφη εξελίσσονται και πώς τα σωματίδια αλλάζουν μέγεθος στη διάρκεια του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι το ηλιακό φως έχει πολύ διαφορετικές αλληλεπιδράσεις με την ατμόσφαιρα και στους δύο πλανήτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ