ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκηνές χάους από Έλληνα που επαναπατρίστηκε - «Δεν μας είπαν τι να κάνουμε»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκηνές χάους από Έλληνα που επαναπατρίστηκε - «Δεν μας είπαν τι να κάνουμε»
Το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ AP Photo/Dan Balilty

Στιγμές τρόμου περιγράφει Έλληνας που επαναπατρίστηκε από το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για το απόλυτο χάος που επικρατούσε και το «ρίσκο που πήρε να πάει στο αεροδρόμιο», καθώς οι Αρχές δεν τους είχαν δώσει οδηγίες για το πως μπορούσαν να διαφύγουν με ασφάλεια. 

Ειδικότερα, ο Ορέστης Τρασανίδης αναφέρει, μιλώντας στο OPEN «έφτασα την Παρασκευή στο Ισραήλ. Οι άνθρωποι γιόρταζαν και τίποτα δεν μπορούσε να μας προειδοποιήσει για αυτό που θα γινόταν το Σάββατο όπου 6 και μισή ακούσαμε τις σειρήνες. Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι γίνεται, να αναδιοργανωθούμε. Οι ντόπιοι είχαν μια ψυχραιμία, συνηθισμένοι από πυραυλικές επιθέσεις. Όπως μας είπαν ανά δύο – τρεις μήνες αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο και ήμασταν σε μια διαρκή προσπάθεια να καταλάβουμε τι γίνεται».

«Ήταν τρομακτικό όταν το μεσημέρι καταλάβαμε πως έχουν μπει ένοπλοι μέσα στο Ισραήλ. Ίσως το πιο καθοριστικό ήταν όταν καταλάβαμε την γεωγραφία της χώρας δηλαδή βλέπαμε τα νέα και μας λέγανε πως ήταν στα νότια του Ισραήλ αλλά ο νότος από κει που ήμασταν εμείς ήταν 80 χιλιόμετρα. (...) Δεν ήταν προφανές ούτε τόσο εύκολο να πούμε πως θα φύγουμε» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προσπάθειές του να φύγει από τη χώρα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μιλώντας με το προξενείο η εντολή ήταν εάν μπορείτε να φύγετε, φύγετε αλλά σε καμία περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή δίοδο προς το αεροδρόμιο στο Τελ Αβίβ».

«Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο τότε ήταν πραγματικά απόλυτος χαμός και τρόμος. Εκατοντάδες άνθρωποι να προσπαθούν να φύγουν, να βρουν το τελευταίο εισιτήριο για μια πτήση. Να μαλώνουν, να κλαίνε και όταν ηχούσε ο θόρυβος των σειρήνων υπήρχε ένα πανδαιμόνιο, σαν να γινόταν ένοπλη επίθεση στο αεροδρόμιο» συμπλήρωσε.

«Είχα πάρει την απόφαση να πάω στο αεροδρόμιο και να μείνω και κάποιοι βλέποντας πως οι πτήσεις τους έχουν καθυστέρηση ή έχουν αναβληθεί, μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν το πίσω – μπρος αντιμετωπίζοντας τρομακτικές εικόνες μέσα στο Τελ Αβίβ. Αυτό που θα έλεγα πως κάπως μας έσωσε και ήμουν από τους τυχερούς που έφυγαν νωρίς ήταν ότι οι ισραηλινές εταιρείες επιλέξανε και συνεχίσανε να φέρνουν αεροπλάνα, κυρίως για να φέρουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είχα κλείσει εισιτήριο σε τρεις εταιρείες για να βρω αεροπλάνο να γυρίσω. Αυτό που είδαμε στο αεροπλάνο ήταν η πορεία που κάνανε, δεν ήταν η συνηθισμένη. Φεύγαμε από τον βορρά για να πάμε προς την Ευρώπη, για να αποφύγουμε τους πυραύλους και τα συστήματα που έχουνε», συνεχίζει.

«Η μόνη εντολή που είχαμε ήταν: Μείνετε στα ξενοδοχεία ή στα σπίτια που είστε»

Μιλώντας για τις οδηγίες που είχαν ανέφερε πως «ειδικά όταν καταλάβαμε πως μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση και να αρχίσουν εχθροπραξίες μέσα στις πόλεις και να απομονωθούμε, θεώρησα πως είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρω, το να κατευθυνθώ προς το αεροδρόμιο. Άλλοι άνθρωποι πήραν άλλες αποφάσεις. Η μόνη εντολή που είχαμε εκεί ήταν μείνετε στα ξενοδοχεία ή στα σπίτια που είστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ