ΚΟΣΜΟΣ

Τέταρτη μέρα πολέμου στο Ισραήλ: Πάνω από 1.600 οι νεκροί - Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Τέταρτη μέρα πολέμου στο Ισραήλ: Πάνω από 1.600 οι νεκροί - Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο
Εικόνες Αποκάλυψης στη Μέση Ανατολή (AP Photo/Fatima Shbair, File)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται από το Ισραήλ ο βομβαρδίσμός της Γάζας, η οποία πλέον βρίσκεται σε ολικό αποκλεισμό χωρίς ρεύμα και νερό ενώ δεν θα μπορεί να εφοδιάζεται με τρόφιμα και φάρμακα, καθιστώντας την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των Παλαιστινίων απελπιστική.  

Ο φόρος αίματος και από τις δύο πλευρές είναι βαρύς.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.600, 900 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι, οι τραυματίες είναι χιλιάδες και περίπου 150 όμηροι - στρατιωτικοί και πολίτες - στα χέρια της Χαμάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ισραηλινών με την αγωνία για την τύχη τους να κορυφώνεται.

Το πρωί της Τρίτης, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 1.500 νεκροί μαχητές της Χαμάς εντός των εδαφών της χώρας.

Από την πλευρά του το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Αλί Μπαρακέχ είπε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να πολεμήσει για πολύ καιρό με το Ισραήλ και ότι έχει στη διάθεσή του ισχυρό οπλοστάσιο με πολλές ρουκέτες.

Όπως έγινε γνωστό, επίσης, σφραγίστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό το τμήμα της Γάζας από το οποίο πέρασαν οι μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, καθώς και ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε περισσότερους από 200 στόχους στη Γάζα.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης, αν και όποτε αποφασιστεί, από τους Ισραηλινούς στον απόηχο της υπόσχεσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει «για πολλές γενιές» αλλά και τη δήλωση της Χαμάς που ότι θα εκτελεί ομήρους αν συνεχιστούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Το αν και πότε θα γίνει χερσαία επέμβαση θα εξαρτηθεί ενδεχομένως από τις εξελίξεις στο μέτωπο των ομήρων την ώρα που η αγανάκτηση των δικών τους ανθρώπων προς την κυβέρνηση κορυφώνεται.

Στη Γάζα περισσότεροι από 137.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τα ισραηλινά πλήγματα σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ στη Γάζα.

Τα καταφύγια είναι κατά 90% γεμάτα, δήλωσε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός στρατός ενισχύει την στρατιωτική του παρουσία στα βόρεια στα σύνορα με το Λίβανο, στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες μετά από τις συγκρούσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή

Η ώρα της διπλωματίας

Έντονο είναι και το διπλωματικό παρασκήνιο, με τη διεθνή κοινότητα από τη Μέση Ανατολή μέχρι τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα.

Σήμερα (10/10) συνέρχονται εκτάκτως στο Μουσκάτ του Ομάν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασίσουν τη στάση, στον απόηχο και της διαμάχης που ξέσπασε με την παροχή της οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστινίους, ενώ στη Μόσχα ετοιμάζεται να μεταβεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι δύο ηγέτες είναι σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία.

Τι λέει ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η δήλωση ηγετικού στελέχους της Χαμάς στο Associated Press από τη Βηρυτό ότι γνώση της επίθεσης είχαν ένας μικρός αριθμός ηγετών της Χαμάς στη Γάζα, καθώς και ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπουν στον πόλεμο στην περίπτωση που το Ισραήλ προσπαθήσει να εξαφανίσει από το χάρτη τη Γάζα.

«Μόνο μια χούφτα διοικητές της Χαμάς γνώριζαν για την ώρα μηδέν», δήλωσε ο Αλί Μπαρακέχ, προσθέτοντας ότι κανείς από την κεντρική διοίκηση ή το πολιτικό γραφείο της Χαμάς δεν βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το Ιράν και η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν βοηθήσει τη Χαμάς στο παρελθόν, αλλά είπε ότι από τον πόλεμο στη Γάζα το 2014 η Χαμάς παράγει τις δικές της ρουκέτες και εκπαιδεύει τους δικούς της μαχητές.

Ο Μπαρακέχ αποκάλυψε ότι ακόμη και η Χαμάς σοκαρίστηκε από την έκταση της επιχείρησης, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Καταιγίδα Αλ Άκσα», λέγοντας ότι περίμενε ότι το Ισραήλ θα απέτρεπε ή θα περιόριζε την επίθεση.

«Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση», δήλωσε. «Σχεδιάζαμε να κάνουμε κάποια κέρδη και να πάρουμε αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουμε. Αυτός ο στρατός ήταν ένας χάρτινος τίγρης» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ