ΚΟΣΜΟΣ

Δρούγος: Η επίθεση της Χαμάς θα απασχολεί για χρόνια τους αναλυτές - Το Περλ Χάρμπορ του Ισραήλ

Δρούγος: Η επίθεση της Χαμάς θα απασχολεί για χρόνια τους αναλυτές - Το Περλ Χάρμπορ του Ισραήλ
Καπνός καλύπτει τον ουρανό από έκρηξη που προκλήθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Gil Eliyahu)

Στα ερωτήματα αν υπήρχαν σημάδια που να έδειχναν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και πώς αυτή κατάφερε και πέρασε αυτές τις δυνάμεις χωρίς να το ανακαλύψουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ισραηλινών, αλλά και για το αν υπάρχει περίπτωση ενός περιφερειακού πολέμου, απαντά ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής Θάνασης Δρούγος, στο CNN Greece.

Παρομοιάζοντας τις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών με το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου, τονίζει πως αλλάζει τελείως η μορφή του πολέμου, ενώ όπως λέει η επίθεση της Χαμάς θα απασχολεί τους αναλυτές για χρόνια.

Υπογραμμίζοντας τον αιφνιδιασμό των Ισραηλινών, σημειώνει πως Ισραηλινοί στρατιωτικοί με τους οποίος έχει μιλήσει ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ. Ακόμα, ο κ. Δρούγος κάνει λόγο για αποτυχία των κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη, κάτι που όπως λέει ξαφνιάζει και προβληματίζει.

«Η Χαμάς έχει αυτή τη στιγμή ένα στόχο, πώς θα ξαναπάρει πίσω το τέμενος του Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για τους Εβραίους και για τους μουσουλμάνους», τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής.

Ο κ. Δρούγος επικαλείται μια γερμανική αδημοσίευτη έκθεση, σύμφωνα με την οποία «το αιφνίδιο χτύπημα προετοιμαζόταν για περίπου ένα χρόνο».

«Αυτό είναι σημαντικό. Δηλαδή δεν έγινε ξαφνικά κάτι, είδαμε έπεφταν 5.000 πύραυλοι και ρουκέτες εναντίον των Ισραηλινών θέσεων σε μια επίθεση στην οποία το πλέον άριστο σύστημα αεράμυνας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Συνδυάστηκε δηλαδή μια ενέργεια αιφνιδιαστική, καλά προετοιμασμένη» τονίζει.

Όπως λέει, σύμφωνα με γερμανικές και ολλανδικές πηγές των υπηρεσιών των δύο αυτών χωρών, πάνω από 1.200 άντρες της Χαμάς διέσχισαν τα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα σε περίπου 19 σίγουρα σημεία, ενώ συζητιούνται και άλλες 30 περιπτώσεις.

«Αλλά οπωσδήποτε οι επιθέσεις οι οποίες έγιναν ήταν και σε στρατιωτικές θέσεις και σε Ισραηλινούς αμάχους», επισημαίνει.

«Πολυμετωπική και πολυποίκιλη η επίθεση»

Ο κ. Δρούγος χαρακτήρισε «πολυμετωπική και πολυποίκιλη» την επίθεση γιατί έγιναν ενέργειες τόσο από ξηρά, όσο και από θάλασσα, όσο και με τον πόλεμο με τις ρουκέτες, η οποία δημιούργησε «μια εκρηκτική κατάσταση». «Η γερμανική έκθεση -από όσο είδα γιατί είναι και διαβαθμισμένη- φαίνεται να λέει ότι περίπου το σενάριο αυτό, παρόμοιο ή και το ίδιο ή και κάποια άλλα, έγιναν με τη συμβολή του Ιράν, της ισλαμικής τζιχάντ, οργανώσεων τύπου Χούτι στην Υεμένη, νέων οργανώσεων πολιτοφυλακών σαν και αυτές που είναι οι σιιτικές στο νότιο Ιράκ κυρίως στην περιοχή της Βασόρας, και βεβαίως με τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ από το Λίβανο, και της Χαμάς».

Έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και παραπλάνηση των Ισραηλινών, έστω και αν φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί έχουν την Μοσάντ, ή την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και μπορούν αυτοί να τα επιλύσουν τα θέματα. Εγώ θα απαντήσω σε αυτούς που λένε ότι η Μοσάντ δεν μπορεί να μην ήξερε, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ ξέρω 39 περιπτώσεις από το αρχείο μου που η Μοσάντ τα τελευταία 20 χρόνια απέτυχε. Και βεβαίως πάνω από 100 που πέτυχε. Άρα μην φανταστεί κανείς ότι δεν γίνονται, όλα γίνονται, άρα συνεπώς ήταν προετοιμασμένοι».

AP23283511590426.jpg
Ισραηλινά τανκ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (AP Photo/Gil Eliyahu)

«Μιλάμε για την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ, για Περλ Χάρμπορ»

Στο ερώτημα αν υπήρχαν σημάδια που να έδειχναν την επίθεση, ο κ. Δρούγος απαντά:

«Υπήρχαν σημάδια που έδειχναν ότι κάποια ασύμμετρη ενέργεια ετοιμαζόταν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαντάζονταν ότι τα πράγματα θα έφταναν εκεί που έφτασαν» σημειώνει και συμπληρώνει:

«Μιλάμε για την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ, για Περλ Χάρμπορ. Το Ισραήλ είναι μια στρατοκρατική κοινωνία, που στηρίζεται στο στρατό, στις υπηρεσίες πληροφοριών στην αεροπορία και στους εφέδρους. Αυτοί δεν φανήκαν καθόλου, εδώ μιλάμε και για πολιτικά χαοτική κατάσταση».

Επικαλούμενος και πάλι τη γερμανική έκθεση, ο κ. Δρούγος σημειώνει πως η Χαμάς «είχαν ετοιμάσει αρκετούς στόχους και ενώ υπήρχε μια αίσθηση στο Ισραήλ ότι η Χαμάς δεν θα κάνει κάτι, γιατί η Χαμάς ενδιαφέρεται για την οικονομική ευημερία της πολύ δύσκολης περιοχής που είναι η Γάζα, που είναι 2,3 εκατομμύρια ψυχές».

Κάνει λόγο για «ασύμμετρη μέθοδο», λέγοντας πως «δεν είναι στρατός με στρατό, αυτή τη στιγμή είναι μια πολιτοφυλακή καλά εξοπλισμένη, όπως είναι η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ, με τεράστια πυραυλικά εξοπλιστικά προγράμματα που μπορούν να καλύψουν όλο το Ισραήλ και μπορούν να πλήξουν πολιτικούς στόχους, οικονομικούς, ενεργειακούς κλπ.

Όπως λέει, σε πολλά μέρη η Χαμάς έχει σκάψει υπόγεια τούνελ, μέσω των οποίων περνάει όπλα είτε προς την Αίγυπτο είτε προς το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί είχαν καταστρέψει τα προηγούμενα τούνελ στις επιχειρήσεις του 2014 και του 2021, ωστόσο η Χαμάς τα ξαναέφτιαξε.

Στο ερώτημα πώς η Χαμάς κατάφερε και συγκέντρωσε και πέρασε αυτές τις δυνάμεις χωρίς να το ανακαλύψουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ισραηλινών, ο κ. Δρούγος απαντά:

«Αυτό θέλει πολύ βαθιά ανάλυση, χρόνων όχι εβδομάδων. Και βέβαια όταν τελειώσει και αν τελειώσει και όπως τελειώσει ο πόλεμος εκεί, χρειάζεται έρευνα. Προχθές έλαβα μια έρευνα για τα 50 χρόνια από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και πώς αιφνιδιάστηκαν τότε οι Ισραηλινοί. Δηλαδή αμερικανικά ινστιτούτα μελετάνε μισό αιώνα μετά, τι έγινε τότε. Σκεφτείτε τώρα μέσα σε αυτό το χτύπημα της ισραηλινής κοινωνίας και το γεγονός ότι και οι αρχηγοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι δε είναι τυχαία άτομα, δεν είναι αξιωματικοί, οι οποίοι έπεσαν έξω».

Ο κ. Δρούγος σημειώνει ακόμα πως η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τις μετακινήσεις του στρατού του Ισραήλ στο βορρά. «Ο ισραηλινός στρατός έχει ένα δόγμα, ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε πολυμετωπικά εχθρούς, Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ και λοιποί. Και επίσης εκεί έγινε ένα λάθος. Οι Ισραηλινοί μεταφέρουν τελευταία πολλές δυνάμεις από την περιοχή του νότου, στο βόρειο μέτωπο στην περιοχή της Σαμάρειας. Αποτέλεσμα ήταν ότι έδιναν σημασία μην γίνει κάτι με τη Χεζμπολάχ», αναφέρει.

«Η Χαμάς ετοίμαζε την επίθεση περίπου πάνω από ένα χρόνο και ασκήσεις τέτοιου είδους είχαν γίνει στην περιοχή Ζαγκετνράν του Ιράν. Η Χαμάς εκμεταλλεύεται και το πολιτικό χάος στο Ισραήλ. Επίσης η Χαμάς έκανε κάποιες τελευταίες εκδηλώσεις και η Χεζμπολάχ, τάχα βίαιες διαδηλώσεις. Αυτές για μένα ήταν παραπληροφόρηση, ήταν εξαπάτηση των Ισραηλινών για να κρύψουν τις αδυναμίες τους», προσθέτει.

«Αν εμπλακεί το Ιράν, θα γίνει περιφερειακός πόλεμος»

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση περιφερειακού πολέμου, σε ό,τι αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι, ο κ. Δρούγος απαντά πως «τα πράγματα θα εξαρτηθούν τις επόμενες μέρες. Διά της αεροπορίας δεν κερδίζεται ο πόλεμος. Έχει γίνει επιστράτευση εφέδρων, γιατί το Ισραήλ στηρίζεται σε ένα ικανοποιητικό εφεδρικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος μέσα σε ισραηλινό έδαφος», σημειώνει, υπενθυμίζοντας πως το Ισραήλ έκανε πολέμους διαχρονικά εκτός ισραηλινής εδαφικής επικράτειας. «Τώρα εδώ συμβαίνει το περίεργο που δεν το περίμεναν, να γίνει μάχη και να εκκαθαριστούν περιοχές σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους σε περιοχές ισραηλινής επικράτειας».

«Περιφερειακός πόλεμος μπορεί να γίνει αν αυτή τη στιγμή εμπλακεί το Ιράν, γιατί τα πράγματα θα πάρουν διαστάσεις. Αυτό ανησυχεί τους Αμερικανούς γι’ αυτό και έχει πάει το αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο με πλοία επιφανείας και υποβρύχια», τονίζει και αναφέρεται στις επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, και των Εμιράτων, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

«Αν εμπλακεί η Χεζμπολάχ από το βορρά, στα σύνορα του Λίβανου με το Ισραήλ, αν εμπλακούν και πολιτοφυλακές ιρακινές, σιιτικές, που έχουν και αυτές εκπαιδευτεί από το Ιράν και αν το Ισραήλ πει ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν πάει παραπέρα, άρα προφανώς μπαίνω σε ένα περιφερειακό πόλεμο και όπου βγει η κατάσταση, τότε πιθανό να έχουμε περαιτέρω γεωγραφική και πολιτική και στρατιωτική έκρηξη», τονίζει ο αναλυτής και συμπληρώνει:

«Επί του παρόντος βλέπω ότι θα είναι κυρίως τοπικό-περιφερειακό, εκεί μέσα στην περιοχή. Δεν έχει πάρει τις διαστάσεις προς τα πάνω, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια ανταλλαγή πυροβολικού μεταξύ Χεζμπολάχ με το ισραηλινό πυροβολικό, αλλά δεν πήρε διαστάσεις».

Όπως λέει, αναμένονται πολλά πράγματα, ωστόσο δηλώνει απαισιόδοξος για το πού βαίνουν τα πράγματα: «Εκτός από το ουκρανο-ρωσικό, ανοίγει ένα άλλο μέτωπο το οποίο είναι ακόμα χειρότερο και πιο φανατικό θρησκευτικά, άρα μπορεί να ανοίξει πολύ βαθιές πληγές στην όλη ιστορία της Μέσης Ανατολής».

«Αλλάζει η μορφή του πολέμου»

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο: «Η συγκεκριμένη ενέργεια της Χαμάς στη περιοχή ζώνης ευθύνης της νότιας διοίκησης του Ισραήλ, η οποία τουλάχιστον διαχρονικά ήταν από τις πιο ισχυρές με έργα αμυντικά και αποτρεπτικά από πλευράς Ισραηλινών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, θα είναι ένα θέμα το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο, αν όχι για χρόνια, για δεκαετίες».

Ο ίδιος εξηγεί: «Διότι αν 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1973 στο Γιομ Κιπούρ και τον αιφνιδιασμό τον αρχικό των Ισραηλινών από Αιγύπτιους και Σύρους ακόμη και τώρα συζητείται και αναλύεται, θα σκεφτεί κανείς ότι το συμβάν αυτό των τελευταίων ημερών με τους άνδρες της Χαμάς και τους άλλους της Ισλαμικής τζιχάντ στη Γάζα, οπωσδήποτε θα απασχολήσει πολύ, όποτε και αν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, τους αναλυτές διπλωματικούς, στρατιωτικούς και όχι μόνο. Όχι απλώς στο Ισραήλ αλλά και ευρύτερα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Άπω Ανατολή. Γιατί αλλάζει την μορφή του πολέμου».

Και καταλήγει λέγοντας:

«Αν οι επιθέσεις οι τρομοκρατικές στην Αμερική το 2001 αλλάξαν τόσα πράγματα στα επόμενα 22 χρόνια, η μορφή επιχειρήσεως τύπου Περλ Χάρμπορ και τύπου 11ης Σεπτεμβρίου που έχουμε τις τελευταίες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας αλλάζει υπερβολικά τα δεδομένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ