ΚΟΣΜΟΣ

Οι σφαγές στα ισραηλινά κιμπούτς αποκαλύπτονται, η ισοπέδωση της Γάζας συνεχίζεται

Οι σφαγές στα ισραηλινά κιμπούτς αποκαλύπτονται, η ισοπέδωση της Γάζας συνεχίζεται
Ισραηλινοί στρατιώτες περισυνελέγουν σορούς από τα θύματα της θηριωδίας της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά AP Photo/Ohad Zwigenberg

Η θηριωδία των μαχητών της Χαμάς που εισέβαλλαν στα κιμπούτς του νοτίου Ισραήλ και σκότωσαν εν ψυχρώ άνδρες, γυναίκες, παιδιά ακόμη και ζώα συνεχίζει να συγκλονίζει, καθώς όσο περνούν οι ώρες έρχονται στο φως νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, την ώρα που το δικό τους δράμα ζουν οι Παλαιστίνιοι στην Λωρίδα της Γάζας η οποία έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό να θρηνεί τους νεκρούς της -συνέπεια του ισραηλινού αποκλεισμού αλλά και των αεροπορικών επιδρομών.  

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν άδεια σε μια ομάδα του CNNi και δημοσιογράφους από άλλα ξένα ΜΜΕ να βρεθούν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έκαναν περισυλλογή των νεκρών.

Ανάμεσά τους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι...

Οι εικόνες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.

Διάσπαρτα μαζί με πτώματα υπήρχαν αναποδογυρισμένα στρώματα, κατεστραμμένα έπιπλα και χειροβομβίδες που δεν είχαν εκραγεί.

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση στελέχους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ότι δεν έχει δει ποτέ του μια τέτοια εικόνα αναφερόμενος στα γυναικόπαιδα που σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στην καριέρα μου, ποτέ στα 40 χρόνια υπηρεσίας μου αυτό κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ», δήλωσε ο υποστράτηγος Ιτάι Βερούβ στο CNNi.


AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ο απόστρατος Βερούβ δήλωσε ότι τίποτε δεν τον είχε προετοιμάσει για το θέαμα που αντίκρισε.

«Έχω ακούσει κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας για τα πογκρόμ στην Ευρώπη, το Ολοκαύτωμα, φυσικά. Όλη η οικογένειά μου κατάγεται από την Ευρώπη, είναι επιζώντες. Αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα... πράγματα σαν κι αυτά», είπε για τα όσα αντίκρισε στο Κφαρ Αζά.

Βαρύς ήταν και ο φόρος αίματος των Ισραηλινών που ζούσαν στο κιμπούτς Μπέρι όπου ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 100 σοροί.

Βίντεο που εξασφάλισε και την αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαίωσε το CNNi, δείχνει βαριά οπλισμένους μαχητές να φτάνουν με μοτοσικλέτες γύρω στις 7 π.μ., μόλις μισή ώρα αφότου παραβίασαν το τυπικά υψηλής τεχνολογίας, αυστηρά φυλασσόμενο συνοριακό τείχος μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Ακολούθησε λουτρό αίματος. Τα πλάνα δείχνουν μαχητές να βγάζουν τρία πτώματα από ένα αυτοκίνητο, πριν κλέψουν το όχημα και οδηγήσουν βόρεια. Το βίντεο, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο Telegram, τραβήχτηκε από κάμερα παρακολούθησης. Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένοπλους μαχητές να αιχμαλωτίζουν πέντε Ισραηλινούς πολίτες, ενώ τα πτώματα τεσσάρων από αυτούς φαίνονται αργότερα να κείτονται στο έδαφος σε κοντινή απόσταση σε ένα άλλο βίντεο.

Τρομοκρατημένοι κάτοικοι δήλωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 12 του Ισραήλ ότι οι δράστες πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, προσπαθώντας να μπουν στα σπίτια τους.

Ανάλογο σκηνικό και στο κιμπούτς Ουρίμ όπου ζει ο Γουέιν Λούκας, ο οποίος κατάγεται από τη Βιρτζίνια και υπηρετεί στον Ισραηλινό στρατό που βρέθηκε στο στόχαστρο των μαχητών της Χαμάς την Κυριακή (8/10).

«Λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι, ακούσαμε πυροβολισμούς από το εσωτερικό του κιμπούτς. Πετάξαμε όλοι τα πάντα. Τρέξαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε προς τα καταφύγια. Κλειδώσαμε τις πόρτες και οχυρωθήκαμε μέσα. Οι άνθρωποι είχαν μαχαίρια και τυχαία πράγματα για να τα χρησιμοποιήσουν ως όπλα», είπε.

Όλα τα ισραηλινά κτίρια που ανεγέρθηκαν μετά το 1993 απαιτείται να διαθέτουν καταφύγια βομβών - ενισχυμένα δωμάτια με τοίχους από σκυρόδεμα και βαριές ατσάλινες πόρτες. Αλλά αυτά τα ασφαλή δωμάτια έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν μια επίθεση με ρουκέτες, όχι μια ένοπλη εισβολή. Οι πόρτες είναι βαριές, αλλά δεν έχουν κλειδαριές - υποτίθεται ότι δεν πρέπει να κλειδώνουν, για λόγους ασφαλείας.

Το ανθρωπιστικό δράμα των Παλαιστινίων

Αντιμέτωποι με μία ακόμα ανθρωπιστική κρίση είναι οι κάτοικοι της Γάζας όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 950 και οι εκτοπισμένοι τις 260.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Λωρίδας της Γάζας και ο μόνος σημερινός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεμείνει από καύσιμα σε 10 έως 12 ώρες έγινε γνωστό την Τετάρτη (11/10).

Το Ισραήλ διέκοψε τη Δευτέρα (9/10) τη δική του παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα στο πλαίσιο της «πλήρους πολιορκίας», ως αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς.

Η Ναντίν Αμπντούλ Λατίφ, 13 ετών, από τη συνοικία Αλ Ριμάλ της πόλης της Γάζας, δήλωσε ότι οι γείτονες και οι συγγενείς της είπαν σε εκείνη και την οικογένειά της να φύγουν τη Δευτέρα (9/10), αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι έβαζε στο στόχαστρο την περιοχή. Όμως αποφάσισαν να μείνουν καθώς «δεν έχουμε κανένα ασφαλές μέρος για να πάμε», είπε στο CNNi.

AP Photo/Fatima Shbair

Ο πατέρας της Νιχάντ αγνοείται από το Σάββατο. Εργαζόταν στο Ισραήλ, αλλά μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο (7/10), η οικογένεια έχασε επαφή μαζί του.

Ο Ταρίκ Αλ Χιλού, ένας 29χρονος κάτοικος της Αλ Σουντανίγια στη βόρεια Γάζα, περιέγραψε το απόλυτο χάος όταν οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη γειτονιά του το πρωί της Κυριακής.

«Τα μέλη της οικογένειάς μου άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν έξω από το σπίτι, ο καθένας από εμάς φεύγοντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις», δήλωσε στο CNNi, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η γειτονιά του είχε καταστραφεί «χωρίς καμία προειδοποίηση».

AP Photo/Fatima Shbair



«Οι γείτονές του είχαν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια και μπορούσε να ακούσει τις εκκλήσεις τους για βοήθεια», πρόσθεσε.

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια έκταση 362 χιλιομέτρων. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της είναι επισιτιστικά ανασφαλείς και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την UNRWA.

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος της Γάζας, το νερό, τα καύσιμα και ορισμένα από τα τρόφιμά της, επιβάλλει ήδη αυστηρό χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό στη Γάζα, αλλά συνήθιζε να επιτρέπει κάποιο εμπόριο και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δύο διαβάσεων που ελέγχει.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα (9/10) ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ήταν ήδη «εξαιρετικά άσχημη πριν από αυτές τις εχθροπραξίες» και «τώρα θα επιδεινωθεί δραματικά».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε την έκκληση του Γκάλαντ για πλήρη πολιορκία ως μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας» και «εγκλήματος πολέμου».

Ο Ομάρ Σακίρ, περιφερειακός διευθυντής του HRW, δήλωσε στο CNNi ότι τα σχόλια του Γκάλαντ ήταν «αποτρόπαια» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο πολέμου».


Ο ίδιος ωστόσο δεν παρέλειψε να καταδικάσει επίσης τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι η «σκόπιμη στόχευση αμάχων, οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και η σύλληψη αμάχων ως ομήρων» αποτελούν επίσης «εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ