ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινοί σταμάτησαν την στρατιωτική τακτική του «χτυπήματος στη στέγη» - Πώς λειτουργεί

Οι Ισραηλινοί σταμάτησαν την στρατιωτική τακτική του «χτυπήματος στη στέγη» - Πώς λειτουργεί
Παλαιστίνιοι περπατούν μέσα στα ερείπια στη Γάζα AP Photo/Hassan Eslaiah

Τέλος στην στρατιωτική τακτική του «χτυπήματος στη στέγη» έβαλε το Ισραήλ σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών στη Γάζα

Πρόκειται για μια στρατιωτική τακτική, όπως αναφέρει το CNNi που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2009 και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές συγκρούσεις.

Η λειτουργία της τακτικής

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ειδοποιούν τους ενοίκους ενός κτιρίου ότι στοχεύουν την κατασκευή για αεροπορική επιδρομή ρίχνοντας ένα μικρό, μη εκρηκτικό πυρομαχικό στην οροφή πριν λάβει χώρα η μεγαλύτερη επίθεση. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων, επιτρέποντας την εκκένωση κτηρίων στα οποία οι μαχητικές ομάδες διατηρούν κρυμμένες ρουκέτες ή πυρομαχικά.

Αν και απώτερος στόχος είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη τεχνική η οποία έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ρίψη πυρομαχικών σε ένα κτήριο δεν θα πρέπει να θεωρείται προειδοποίηση.

Άλλοι λένε ότι ακόμη και με την προειδοποίηση, υπάρχουν λίγα ασφαλή μέρη για να πάνε οι πολίτες. Η Γάζα είναι μικρή, έχει έκταση μόλις 362 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη. Οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, σκοτώνονται συχνά στους βομβαρδισμούς. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ εξήγησε ότι η διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων δεν είναι τόσο απλή.

Πολλοί κάτοικοι της Γάζας κατήγγειλαν ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή βομβαρδίστηκε δεν είχαν καμία ειδοποίηση ότι έρχεται βομβαρδισμός.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Ισραηλινοί έχουν σταματήσει την τακτική αυτή, ο Χεκτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Χαμάς δεν «χτύπησε τη στέγη».

«Όταν ήρθαν και πέταξαν χειροβομβίδες στα ασθενοφόρα μας δεν χτύπησαν την οροφή. Αυτό είναι πόλεμος. Η κλίμακα είναι διαφορετική», πρόσθεσε ο Χεχτ.

Η απουσία τέτοιων προειδοποιήσεων μπορεί να συμβάλλει στον σημαντικό αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Γάζα. Τουλάχιστον 950 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το Σάββατο (7/10).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ