ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Νετανιάχου - Πώς οι πόλεμοι ρίχνουν Ισραηλινούς πρωθυπουργούς

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Νετανιάχου - Πώς οι πόλεμοι ρίχνουν Ισραηλινούς πρωθυπουργούς
O Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία θεωρείται μονόδρομος, μετά από το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε το γόητρο της χώρας και του ιδίου προσωπικά από την ολομέτωπη αιματηρή επίθεση της Χαμάς εντός Ισραήλ.

Γνωστός για την ικανότητά του να επανακάμπτει στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μετά από ήττες, που του χάρισε τα προσωνύμια «Ο Μάγος», «Βασιλιάς Μπίμπι» ή «Κύριος Ασφάλεια» αυτή τη φορά ίσως να μην είναι τόσο τυχερός καθώς ειδικά το Ισραήλ διέρχεται μία από τις χειρότερες περιόδους ανασφάλειας στην ιστορίας.

Όπως έγραψε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ η χώρα έχασε περισσότερους Εβραίους σε μία ημέρα από ό,τι ποτέ άλλοτε μετά το Ολοκαύτωμα.

Φυσικά οποιαδήποτε συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή που το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δεν είναι του παρόντος. Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου δεν ζητούν από τον Νετανιάχου να παραιτηθεί όπως αναφέρει το CNNi.

«Δεν ασχολούμαι τώρα με το ποιος φταίει ή γιατί αιφνιδιαστήκαμε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ, τώρα αρχηγός της αντιπολίτευσης. «Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος, δεν είναι ο κατάλληλος τόπος».

Η ώρα και ο τόπος θα έρθει. Σύμφωνα με τον Αμίτ Σεγκάλ, επικεφαλής πολιτικό σχολιαστή του ισραηλινού καναλιού 12, η έκπληξη θα είναι αν η πρωθυπουργία του επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο. «Θα δημιουργούσε ένα εθνικό προηγούμενο», δήλωσε στο CNNi.

«Η ισραηλινή ιστορία μας έχει διδάξει ότι κάθε έκπληξη και κρίση οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Αυτό συνέβη το 1973 (μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ) με την Γκόλντα Μέιρ, το 1982 με τον Μεναχέμ Μπέγκιν στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου και το 2006 με τον Εχούντ Όλμερτ στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου. Το ρολόι χτυπάει».

Εξάλλου η τελευταία φορά που οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν σε παρόμοιο βαθμό -και με τόσες πολλές απώλειες- ήταν πριν από σχεδόν 50 χρόνια ακριβώς, όταν η Αίγυπτος και η Συρία εισέβαλαν στο Ισραήλ το Γιομ Κιπούρ.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι ο Μπίμπι έχει ξεγραφεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν - μόνο και μόνο για να επιστρέψει, σαν Εξολοθρευτής, για να κατατροπώσει τους αντιπάλους του. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά, αναγκάστηκε να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που δεν επέλεξε, ενώ μπορεί να είχε αποσπαστεί από άλλα πράγματα.

«Ένα ορισμένο τμήμα του πληθυσμού θα περιμένει μια πολύ, πολύ σκληρή απάντηση», σημειώνει ο Γιοχανάν Πλέσνερ πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας «και θα βασίζεται σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος: ή εμείς ή αυτοί». Και αυτή τη φορά, ο «κύριος Ασφάλεια» μπορεί να μην τα καταφέρει» υπογραμμίζουν αναλυτές.

Israel’s history suggests the clock is ticking for Netanyahu after Hamas attack failures

Analysis by Elliott Gotkine

ΔΗΜΟΦΙΛΗ