ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: 24 αρχαία χωματουργικά έργα εντοπίστηκαν στον Αμαζόνιο

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: 24 αρχαία χωματουργικά έργα εντοπίστηκαν στον Αμαζόνιο

Βαθιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, δύο δωδεκάδες προκολομβιανές χωματουργικές εργασίες ήρθαν στο φως - και περισσότερες από 10.000 τέτοιες κατασκευές μπορεί να περιμένουν ακόμη να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε όλη τη λεκάνη του Αμαζονίου, τα τροπικά δάση απλώνουν τα φυλλώδη κλαδιά τους σε εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στο έδαφος πολύ κάτω από τις κορυφές των δέντρων υπάρχουν αρχαία, κρυμμένα από καιρό υπολείμματα ανθρώπινης κατοίκησης.

Διατηρούνται ως τάφροι, μονοπάτια και πηγάδια, σχηματίζοντας μερικές φορές γεωμετρικά σχέδια. Γνωστά ως χωματουργικά έργα, διαμορφώθηκαν από αυτόχθονες πληθυσμούς που ζούσαν στην περιοχή πριν από περίπου 500 με 1.500 χρόνια.

Οι χωματουργικές εργασίες έχουν συνδεθεί με τελετουργικές και αμυντικές χρήσεις και προσφέρουν μια ματιά στο πώς μπορεί να έμοιαζαν οι αρχαίοι οικισμοί.

Πολλά χωματουργικά έργα του Αμαζονίου που προηγούνται της άφιξης των Ευρωπαίων αποικιστών αποκαλύπτονται σε αποψιλωμένες περιοχές. Αλλά οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι υπήρχαν ακόμη περισσότερες τέτοιες τοποθεσίες που είναι σχεδόν αόρατες σήμερα, κρυμμένες κάτω από πυκνό φύλλωμα. Για να τα βρουν, οι επιστήμονες εξέτασαν σαρώσεις εδάφους που έγιναν με μια μέθοδο τηλεπισκόπησης που ονομάζεται ανίχνευση και εμβέλεια φωτός ή lidar. Αυτή η εναέρια τεχνική κάνει ping στο έδαφος με παλμούς λέιζερ, μετρώντας τις διακυμάνσεις στις αποστάσεις από το έδαφος. Όταν το φως αναπηδά, συνδυάζεται με άλλα δεδομένα για τη δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών του παρακάτω τοπίου.

231009174941-02-precolumbian-earthworks-amazon.jpg
Έξοδοι δεδομένων lidar για τη διερεύνηση χωματουργικών εργασιών κάτω από το δάσος του Αμαζονίου. Το πρώτο (από πάνω) είναι το σύννεφο σημείου lidar χρωματισμένο από το ύψος του.Photo/Vinicius Peripato

«Το Lidar είναι πραγματικά απαραίτητο για την επιβεβαίωση της παρουσίας των δομών, ειδικά κάτω από το δάσος», δήλωσε ο γεωγράφος Vinicius Peripato, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο. Ο Peripato είναι ο κύριος συγγραφέας μιας μελέτης που τεκμηριώνει τις ανακαλύψεις, που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science.

Οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν επίσης δεδομένα δεκαετιών που καταγράφουν είδη δέντρων σε όλο τον Αμαζόνιο, αναζητώντας σημάδια ειδών που είναι γνωστό ότι διαχειρίζονται και εξημερώνονται από τους προκολομβιανούς λαούς. Η νέα μελέτη ενσωμάτωσε τις προσπάθειες 160 ερευνητών και δεδομένα που συλλέχθηκαν σε διάστημα 80 ετών, συνδυάζοντας το lidar και τα αρχεία κατανομής των δέντρων του Αμαζονίου σε προγνωστικά μοντέλα που υπολόγιζαν πού θα μπορούσαν να βρεθούν άγνωστα χωματουργικά έργα.

24 ancient earthworks have been detected in the Amazon. There may be 10,000 more, scientists say

ΔΗΜΟΦΙΛΗ