ΚΟΣΜΟΣ

Π. Βαλασόπουλος: Το Brexit αλλάζει τις ισορροπίες στη Γερμανία

Π. Βαλασόπουλος: Το Brexit αλλάζει τις ισορροπίες στη Γερμανία
Άγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Hannibal Hanschke

Σημαντικές αλλαγές διαδραματίζονται στην γερμανική πολιτική και οικονομική σκηνή μετά την βρετανική ψήφο για Brexit.

Όπως σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece ο δημοσιογράφος στο Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος, η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου καταγράφει ανοδική πορεία, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στην ψυχραιμία που επέδειξε η Άγκελα Μέρκελ στην κρίση που προκλήθηκε στην ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Παράλληλα καταγράφεται πτώση στη δημοτικότητα του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος.

Κι ενώ η γερμανική οικονομία, δεν έχει επηρεαστεί από την βρετανική ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαντική αλλαγή καταγράφεται στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς πλέον διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα.

Το πρώτο, αυτό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που λέει ότι οι κανόνες που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν πρέπει να αλλάξουν και το δεύτερο, αυτό των Σοσιαλδημοκρατών, που συγκυβερνούν στη Γερμανία, και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο ευρωπαϊκός δρόμος.

Αν και τα δύο αυτά στρατόπεδα δεν έχουν συγκρουστεί ανοιχτά μέχρι τώρα, υπάρχουν αναταράξεις στη γερμανική κυβέρνηση, με την καγκελάριο Μέρκελ να κρατά μέχρι στιγμής μια ψύχραιμη στάση, σε αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες που ζητούν αλλαγές εδώ και τώρα.

Σε ότι αφορά την τραπεζική κρίση στην Ιταλία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι έχει μιλήσει με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία δεν θέλει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ