ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - δημοσκόπηση: Η κυβέρνηση ευθύνεται για τη σφαγή της Χαμάς - Ο Νετανιάχου να παραιτηθεί

Ισραήλ - δημοσκόπηση: Η κυβέρνηση ευθύνεται για τη σφαγή της Χαμάς - Ο Νετανιάχου να παραιτηθεί
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμί Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Abir Sultan/Pool Photo via AP

Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετατιάχου και την κυβέρνησή του θεωρούν προσωπικά υπεύθυνους για την μαζική διείσδυση μαχητών της Χαμάς και τις θηριωδίες  στον Νότο του Ισραήλ τέσσερις στους πέντε Ισραηλινούς Εβραίους. 

Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση του Dialog Center που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (12/10) και δημοσιεύει η Jerusalem Post.

Το συντριπτικό 86% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 79% των υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού, ανέφερε ότι η επίθεση από τη Γάζα που αιφνιδίασε το Ισραήλ είναι αποτυχία της ηγεσίας της χώρας, ενώ ένα εντυπωσιακό 92% είπε ότι ο πόλεμος προκαλεί ανησυχία.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (94%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την έλλειψη ετοιμότητας που οδήγησε στην επίθεση, με πάνω από το 75% να λέει ότι η κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

«Να παραιτηθεί μετά το τέλος του πολέμου»

Από τη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 620 Ισραηλινοί Εβραίοι από όλη τη χώρα, προέκυψε επίσης ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Το 56% είπε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί στο τέλος του πολέμου, με το 28% των ψηφοφόρων του συνασπισμού να συμφωνεί με αυτή την άποψη.

Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες σημείωσαν επίσης ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση να ηγηθεί του πολέμου, αν και η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από την ένταξη του πρώην υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ σε κυβέρνηση ενότητας έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Τετάρτης (11/10).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ