ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Η Αμερική θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ - Η Χαμάς έχει μόνο μια ατζέντα

Μπλίνκεν: Η Αμερική θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ - Η Χαμάς έχει μόνο μια ατζέντα
AP Photo/Jacquelyn Martin, pool

Η Αμερική θα είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει το Ισραήλ ήταν το μήνυμα που έστειλε ο  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι η Χαμάς πρέπει να συντριβεί όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Μου είναι αδύνατο να κοιτάζω τις φωτογραφίες των οικογενειών που σκοτώθηκαν... και να μη σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά.

«Μωρά που σφαγιάστηκαν, σώματα που βεβηλώθηκαν, νέοι άνθρωποι που κάηκαν ζωντανοί, γυναίκες που βιάστηκαν, γονείς που εκτελέστηκαν μπροστά στα παιδιά τους, παιδιά μπροστά στους γονείς τους.

Πώς μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό;» διερωτήθηκε.

Για να προσθέσει: «Μπορεί να είστε αρκετά δυνατοί από μόνοι σας για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, αλλά όσο υπάρχει η Αμερική δεν θα χρειαστεί ποτέ, μα ποτέ να το κάνετε».

«Όποιος θέλει ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει το βασίλειο του τρόμου της Χαμάς», συνέχισε ο Μπλίνκεν.

«Η Χαμάς έχει μόνο μία ατζέντα - να καταστρέψει το Ισραήλ και να δολοφονήσει τους Εβραίους».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι ήρθα στο Ισραήλ ως Αμερικανός αξιωματούχος αλλά και «ως Εβραίος» σε μία σαφή αναφορά για τις εβραϊκές του ρίζες καθώς και ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους.

«Καταλαβαίνω σε προσωπικό επίπεδο» τις σφαγές της Χαμάς, είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αλλά προσέθεσε ότι «Το πώς θα το κάνει το Ισραήλ αυτό έχει σημασία».

Αναφερόμενος στο αν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων από τις επιθέσεις της Χαμάς ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν.

Για να τονίσει στη συνέχεια ότι είναι σημαντικό να «αντιμετωπίζουμε το χειρότερο της ανθρωπότητας με το καλύτερο...»

«Πρέπει να δώσουμε μια εναλλακτική σε αυτή τη βία και τον τρόμο της Χαμάς. Αυτό είναι που θα κάνουν οι ΗΠΑ με το να σκέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και να εργάζονται με το λαό τους και όλους εκείνους στην περιοχή που θέλουν ένα μια πιο ειρηνική, πιο ασφαλή με περισσότερη ευημερία Μέση Ανατολή», συνέχισε.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου σημείωσε:

«Ο Μπάιντεν είχε δίκιο όταν το αποκάλεσε σκέτο κακό. Η Χαμάς θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η ISIS. Θα πρέπει να φτύσουν έξω από την κοινότητα των εθνών».

Στα εγκλήματα της Χαμάς περιλαμβάνονται η «σφαγή ολόκληρων οικογενειών», η «καύση ανθρώπων ζωντανών» και οι «αποκεφαλισμοί».

«Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να σταθούμε όρθιοι, ενωμένοι ενάντια στο κακό», συνέχισε ο Νετανιάχου. «Παίρνουμε θέση. Η Αμερική παίρνει θέση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ