ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα - Αποκάλυψη της Χαμάς για το «χτύπημα»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα - Αποκάλυψη της Χαμάς για το «χτύπημα»
AP Photo/Fatima Shbair

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς ισραηλινά μαχητικά σφυροκοπούν για έκτη ημέρα κατά θέσεων της Χαμάς την πυκνοκατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, από το περασμένο Σάββατο, ο IDF έχει κάνει πάνω από από 6.000 ρίψεις βομβών με 4.000 τόνους εκρηκτικών.

«Περίπου 6.000 βόμβες έχουν ριφθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με 4.000 τόνους εκρηκτικά», από την έναρξη της ισραηλινής απάντησης στην επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς, σκοτώνοντας «εκατοντάδες τρομοκράτες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε 1.537 νεκρούς και 6.612 τραυματίες, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 500 παιδιά και 276 γυναίκες.

Στο Ισραήλ τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις της Χαμάς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Επιπλέον η οργάνωση κρατά 150 ομήρους στη Γάζα. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, διεμήνυσε πως δεν θα υπάρξει ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της περιοχής ούτε ανεφοδιασμός με καύσιμα έως ότου επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι:

«Δεν θα ανάψει κανένας ηλεκτρικός διακόπτης, ούτε θα ανοίξει βρύση με νερό, ούτε βυτιοφόρο με καύσιμα θα εισέλθει μέχρι οι απαχθέντες Ισραηλινοί να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ανθρωπισμός έναντι ανθρωπισμού. Και κανείς να μην μας κάνει κηρύγματα ηθικής».

IDF: Θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας

Την ίδια ώρα και με τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας να φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών, ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι, διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει τη Γάζα αδιάκοπα, και με όλη του την ισχύ, στην πρώτη του ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την εισβολή της Χαμάς το περασμένο Σάββατο. Ο Χαλέβι είπε ότι «θα χτυπήσουμε σκληρά και θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας».

Ο Χαλέβι παραδέχθηκε λάθη στη διοίκηση της κρίσης και ότι δεν κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση - Ο ισραηλινός στρατός έχει ρίξει ήδη περίπου 6.000 βόμβες βάρους 4.000 τόνων - Πιο κοντά στην έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα
Με τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας να φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών, ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει τη Γάζα αδιάκοπα, και με όλη του την ισχύ, στην πρώτη του ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την εισβολή της Χαμάς το περασμένο Σάββατο. Ο Χαλέβι είπε ότι «θα χτυπήσουμε σκληρά και θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας».

Χαμάς: Προληπτικό χτύπημα - Τι λένε για ομήρους

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είχε ως αποκλειστικό στόχο στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είχαμε λάβει πληροφορίες που έδειχναν ότι το Ισραήλ σκόπευε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της οργάνωσης μετά τη γιορτή Sukkot, εξ ου και η απόφαση για “προληπτικό χτύπημα”»: Αυτό δήλωσε την Πέμπτη (12/10), ο Salah al-Aruri, αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του «οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατεδαφίστηκαν μέσα σε τρεις ώρες, προς έκπληξή μας. Το Τελ Αβίβ επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από τη δική του παραβατική συμπεριφορά. Το Ισραήλ είναι αυτό που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Salah al-Aruri υποστήριξε ότι μετά την πτώση της διοίκησης της Μεραρχίας της Γάζας, οι μαχητές της Χαμάς πήραν αρχικά μόνο στρατιώτες ως αιχμαλώτους, αλλά αργότερα μπήκαν στη σκηνή ένοπλοι πολίτες, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος.

«Οι κατηγορίες κατά του Ισραήλ και της Δύσης ότι διαπράττουμε εγκλήματα είναι ψέματα. Το Ισραήλ είναι αυτό που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο τις υποδομές της Χαμάς, αλλά και τους αμάχους» τόνισε ο Salah al-Aruri.

Ανέφερε ακόμη ότι η Χαμάς είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης μιας χερσαίας εισβολής και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα των αιχμαλώτων θα γίνουν μόνο «μετά το τέλος των μαχών».

Οι φωτογραφίες με δολοφονημένα βρέφη

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε «φρικτές φωτογραφίες από μωρά που δολοφονήθηκαν από τα τέρατα της Χαμάς».

«Η Χαμάς είναι απάνθρωπη. Η Χαμάς είναι ISIS» αναφέρεται σε ανάρτηση του γραφείου του Νετανιάχου.

Οι τρεις φωτογραφίες δείχνουν δύο απανθρακωμένα μωρά και μια τρίτη με το αιματοβαμμένο σώμα ενός βρέφους.

Οι εν λόγω φωτογραφίες είναι μερικές από αυτές που έδειξε ο Νετανιάχου στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από τον πόλεμο στο Ισρασήλ κατά τη σημερινή τους συνάντηση, σύμφωνα με το CNNi.

Δεν επιβεβαιώνονται οι αποκεφαλισμοί βρεφών

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι άνδρες της Χαμάς αποκεφάλισαν βρέφη κατά την επίθεση του Σαββάτου, όπως ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNNi. Η δήλωση βρίσκεται σε απόλυτη διάσταση με επίσημη δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ: «Υπάρχουν περιπτώσεις με μαχητές της Χαμάς να διεξάγουν αποκεφαλισμούς και άλλες φρικαλαιότητες που παραπέμπουν σε ISIS.

Ωστόσο δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν τα θύματα ήταν άνδρες ή γυναικες, στρατιωτικοί ή πολίτες, ενήλικες ή παιδιά», ανέφερε ο αξιωματούχος. Οι εκρηκτικές αυτές κατηγορίες περί αποκεφαλισμούς παιδιών στο κιμπούτς Κφαρ Αζά κυκλοφόρησαν την Τρίτη σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Τι είπαν Νετανιάχου - Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την «απίστευτη υποστήριξη στο Ισραήλ» σε αυτό τον «πόλεμο κατά των βαρβάρων της Χαμάς». Ο Νετανιάχου επανειλημμένα παραλλήλισε τη Χαμάς με τον ISIS: «Ακριβώς όπως συνετρίβη ο ISIS, θα συντριβεί και η Χαμάς».

Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Israel conducts large-scale strikes on Hamas targets as humanitarian crisis unfolds in Gaza

ΔΗΜΟΦΙΛΗ