ΚΟΣΜΟΣ

Οι αθέατες σήραγγες της Γάζας: Πόσο επικίνδυνη είναι μια χερσαία επιχείρηση για τους Ισραηλινούς

Οι αθέατες σήραγγες της Γάζας: Πόσο επικίνδυνη είναι μια χερσαία επιχείρηση για τους Ισραηλινούς
Καταστροφές από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς φαίνεται στην πόλη της Γάζας AP Photo / Fatima Shbair

Οποιαδήποτε ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα αποδειχθεί καταστροφική για τον ισραηλινό στρατό, ήταν η προειδοποίηση που έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς την Πέμπτη (12/10), σημειώνοντας πως «για κάθε ενέργεια που κάνει ο εχθρός, υπάρχει και ένα δικό μας σχέδιο». Αυτό δήλωσε ο Σαλέχ Αλ-Αροούρι, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σύμφωνα με το Associated Press.

Αν και φαίνεται πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας δεν έχουν ακόμη διατάξει τη μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα, αλλά όλα συγκλίνουν σε αυτό, καθώς ο στρατός έχει καλέσει πάνω από 300.000 έφεδρους.

Παράλληλα, τα ισραηλινά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Γάζας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο εσωτερικό του Ισραήλ, ωστόσο, οι διαταγές τους είναι ακόμα ασαφείς.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν πολεμήσει στο εσωτερικό της Γάζας στο παρελθόν – οποιαδήποτε εισβολή θα είναι δύσκολη, επικίνδυνη και αιματηρή.

Η Γάζα - με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους ανά 139 τετραγωνικά μίλια - είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο.

Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο Γάζες που πρέπει να αντιμετωπίσουν: Η Άνω Γάζα, πάνω από το έδαφος, και η υπόγεια Γάζα, όπου οι βόμβες και τα drones δεν μπορούν να φτάσουν και οι εξελιγμένοι δορυφόροι δεν μπορούν να εντοπίσουν.

«Έχετε μωρά και τρομοκράτες στο ίδιο σπίτι», είπε ένας έφεδρος στρατιώτης που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του λόγω του ρόλου του στην υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ. Ο στρατιώτης έχει πολεμήσει στη Γάζα πολλές φορές τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με το cnbc .

Ισραηλινοί αξιωματικοί εκτιμούν ότι η Χαμάς προσπαθεί να τραβήξει το στρατό του Ισραήλ σε αχαρτογράφητα εδάφη τα οποία η οργάνωση γνωρίζει πολύ καλύτερα.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι σήραγγες και το έδαφος σε όλη την περιοχή θα είναι παγιεδευμένες με εκρηκτικά.

«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι υπάρχει υπόγεια», είπε ο Χάρελ Τσόρεφ, Παλαιστίνιος ιστορικός στο Κέντρο Μόσε Νταγιάν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ για τη Μέση Ανατολή και τις Αφρικανικές Σπουδές.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ πιστεύει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων και του υλικού που δόθηκε στους κατοίκους της Γάζας για ανοικοδόμηση μετά από προηγούμενους πολέμους τα εκμεταλλεύτηκε η Χαμάς για να δημιουργήσει ένα περίτεχνο σύστημα από σήραγγες και αποθήκες.

«Δεν βλέπω Ισραηλινούς στρατιώτες να μπορούν να εισβάλλουν σε αυτές τις σήραγγες», είπε ο Τσόρεφ. Αντίθετα, πιστεύει ότι θα προσπαθήσουν να τα εντοπίσουν και να βρουν τρόπους να τα καταστρέψουν.

Παρά τις συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων πέντε ημέρες μετά τις μάχες. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι πύραυλοι είναι κρυμμένοι σε υπόγεια και πάνω σε ράγες, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν εντός του δικτύου της σήραγγας, απογοητεύοντας την αεροπορία του Ισραήλ.

Οι εκτιμώμενοι 150 Ισραηλινοί όμηροι που συνελήφθησαν στην αρχική εισβολή της Χαμάς το Σάββατο πιστεύεται επίσης ότι έχουν μεταφερθεί σε αυτές τις σήραγγες, καθιστώντας κάθε πιθανή προσπάθεια διάσωσης εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Οι σήραγγες της Χαμάς τρομάζουν Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες εδώ και χρόνια. Κατασκευάστηκαν γύρω στο 2006, όταν μέλη της Χαμάς χρησιμοποίησαν το σύστημα για να εισχωρήσουν κρυφά στο Ισραήλ για να σκοτώσουν στρατιώτες, να τραυματίσουν άλλους δύο και να συλλάβουν τον στρατιώτη Gilad Shalit, ο οποίος κρατήθηκε αιχμάλωτος στα υπόγεια της Χαμάς για περισσότερα από πέντε χρόνια και τελικά επέστρεψε στο Ισραήλ σε μια ανταλλαγή 1.000 κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Οι σήραγγες όπως αποτυπώνονται σε χάρτη του Ισραήλ

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει χτυπήσει τμήματα του τεράστιου δικτύου υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύψει τους ηγέτες, τους μαχητές και τα όπλα της από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Περιγράφοντας τους πυκνούς βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε:

«Σκεφτείτε τη Λωρίδα της Γάζας ως ένα στρώμα για τους αμάχους και ένα στρώμα για τη Χαμάς».

Η Χαμάς πιστεύεται ότι έχει κατασκευάσει εκατοντάδες μίλια σήραγγες από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007 – χρησιμοποιώντας τις όχι μόνο ως αποθήκες αλλά και για λαθρεμπόριο όπλων και για διασυνοριακές επιθέσεις στο Ισραήλ, αναφέρει και το BBC.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι κατέστρεψε περισσότερες από 30 διασυνοριακές σήραγγες , καθεμία από τις οποίες εισχωρούσε για πολλά χιλιόμετρα σε ισραηλινό έδαφος.

Ο στρατός είπε ότι υποπτεύεται ότι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν αυτές τις σήραγγες για να διεισδύσουν στο Ισραήλ και να σκοτώσουν Ισραηλινούς πολίτες κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης του Σαββάτου.

Το παραπάνω γράφημα δημιουργήθηκε με πληροφορίες που έδωσε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014 σχετικά με σήραγγες που βρέθηκαν και καταστράφηκαν από τα στρατεύματά του στο έδαφος στη Γάζα εκείνη την εποχή. Σε άλλη σύγκρουση το 2021, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι κατέστρεψε 60 μίλια σηράγγων που κατασκεύασε η Χαμάς κάτω από την Γάζα – μέρος αυτού που ονόμασε «Μετρό της Γάζας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ