ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πέφτει η δημοτικότητα Νετανιάχου - Οι πολίτες προτιμούν τον Γκαντς

Ισραήλ: Πέφτει η δημοτικότητα Νετανιάχου - Οι πολίτες προτιμούν τον Γκαντς
O Μπένι Γκαντς κερδίζει με τη στάση του τους Ισραηλινούς σε αντίθεση με τον Νετανιάχου του οποίου η δημοτικότητα κατρακυλά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Ohad Zwigenberg

Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στη Maariv οι ερωτηθέντες δείχνουν σαφή προτίμηση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς  ο οποίος δέχθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έναντι του Ισραηλινού πρωθυπουργού με ποσοστό 48% έναντι 29%.

Η δημοσκόπηση, δίνει στην κεντρώα Εθνική Ενότητα 41 έδρες, από τις 12 που κατέχει σήμερα. Το Λικούντ του Νετανιάχου πέφτει σε μόλις 19 έδρες, πολύ κάτω από τις 32 που έχει σήμερα.

Τα σκληροπυρηνικά κόμματα Otzma Yehudit και Θρησκευτικός Σιωνισμός, όπως αναφέρουν οι Times of Israel λαμβάνουν πέντε και τέσσερις έδρες αντίστοιχα. Στις τελευταίες εκλογές τα δύο αυτά κόμματα συγκέντρωσαν μαζί 14 έδρες. Τα υπερορθόδοξα κόμματα φαίνεται επίσης να χάνουν μια μικρή υποστήριξη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο πολύ οι θηριωδίες της Χαμάς, έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ηγεσία της χώρας και στους ισχυρισμούς της ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι συμμετέχοντες δίνουν στον επικεφαλής των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Χερζί Χαλεβί ποσοστό αποδοχής 57%, στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ποσοστό 54%, με τον Νετανιάχου να λαμβάνει μόνο 42%. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων του Λικούντ, ο Νετανιάχου λαμβάνει μόνο 67%.

Παρά τις «τρύπες» στο σύστημα ασφαλείας της χώρας που αποκαλύφθηκαν στην επίθεση του Σαββάτου (7/10), το 71% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) για την προστασία της χώρας.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 600 άτομα και πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ