ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αρνείται τη χρήση λευκού φωσφόρου στους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ισραήλ: Αρνείται τη χρήση λευκού φωσφόρου στους βομβαρδισμούς στη Γάζα
twitter

Τις κατηγορίες για χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα αρνήθηκε σήμερα Παρασκευή (13/10) ο ισραηλινός στρατός, απαντώντας στις σχετικές αναφορές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η παρούσα κατηγορία που διατυπώθηκε κατά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε σχέση με τη χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα είναι αναμφίβολα ψευδής», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο, θέτοντας τους αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο.

Ανέφερε επίσης ότι επαλήθευσε βίντεο που τραβήχτηκαν στον Λίβανο και τη Γάζα την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα, που δείχνουν πολλαπλές χρήσεις λευκού φωσφόρου πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας και δύο αγροτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Παράλληλα η HRW είπε ότι η χρήση λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές παραβιάζει την υποχρέωση του Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου να λαμβάνει όλες τις εφικτές προφυλάξεις για τους αμάχους.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιείται λευκός φώσφορος σε πολυσύχναστες περιοχές, ενέχει υψηλό κίνδυνο βασανιστικών εγκαυμάτων και ισόβιας ταλαιπωρίας», δήλωσε ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η χρήση της ουσίας απαγορεύεται κοντά σε αμάχους βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Συμβατικά Όπλα, την οποία το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει, σύμφωνα με το aljazeera.com.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ