ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ διακόπτει τις εξαγωγές ειδών ασφαλείας στην Κολομβία λόγω των δηλώσεων Πέτρο

Το Ισραήλ διακόπτει τις εξαγωγές ειδών ασφαλείας στην Κολομβία λόγω των δηλώσεων Πέτρο
Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο κατά την πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Richard Drew

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ - Κολομβίας με το Τελ Αβίβ να ανακοινώνει ότι αναστέλλει την εξαγωγή ειδών και υπηρεσιών ασφαλείας μετά τα σχόλια του προέδρου της χώρας της Λατινικής Αμερικής, του Γουστάβο Πέτρο.

Με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ «Πολεμάμε με ανθρώπινα κτήνη και ενεργούμε αναλόγως» ο Πέτρο απάντησε: «Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους», ενώ συνέκρινε τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας με τα ναζιστικά εγκλήματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς και το γκέτο της Βαρσοβίας.

«Αν πρέπει να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, θα τις διακόψουμε. Δεν υποστηρίζουμε τις γενοκτονίες», πρόσθεσε ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Ο Λιόρ Χάιατ, εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, γνωστοποίησε πως η πρεσβεύτρια της Κολομβίας Μαργαρίτα Μανχάρες κλήθηκε και τις επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία για τις «εχθρικές» και «αντισημιτικές» δηλώσεις «εναντίον του κράτους του Ισραήλ» από πλευράς κ. Πέτρο.

«Το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται σε αντίδραση είναι ότι το Ισραήλ αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές (ειδών) ασφαλείας στην Κολομβία», ανέφερε ο κ. Χάιατ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η διπλωματία του Ισραήλ «καταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου (της Κολομβίας), που συνιστούν υποστήριξη στις φρικιαστικές πράξεις των τρομοκρατών της Χαμάς, πυροδοτούν τον αντισημιτισμό, βλάπτουν τους αντιπροσώπους του κράτους του Ισραήλ και απειλούν την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στην Κολομβία», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ