ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός για το Μεσανατολικό - Η ανθρωπιστική κρίση και ο γρίφος της Χεζμπολάχ

Διπλωματικός πυρετός για το Μεσανατολικό - Η ανθρωπιστική κρίση και ο γρίφος της Χεζμπολάχ
Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πλήττουν τη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Με τους φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να παραμένουν ζωντανοί η διπλωματία συνεχίζει να προσπαθεί να αποφέρει καρπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ την ώρα που έντονη είναι η φημολογία ακόμη και για επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο επόμενο χρονικό διάστημα αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από το Λευκό Οίκο.

Αύριο θα βρεθεί στο Ισραήλ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενώ οι Ευρωπαϊοι ηγέτες θα συνέλθουν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η παρουσία Μπλίνκεν έρχεται μετά από μια περιοδεία του σε έξι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο να αποτραπεί η ανάφλεξη και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ειδικότερα το πέρασμα της Ράφα προκειμένου να περάσουν ξένοι υπήκοοι προς την Αίγυπτο.

Από το πρωί της Δευτέρας (16/10) υπήρξε μια σύγχυση για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα - που ελέγχεται από την Αίγυπτο- με τους Αμερικανούς να ανακοινώνουν το άνοιγμά του και στη συνέχεια να ακολουθεί διάψευση τόσο από τον περιβάλλον του Νετανιάχου όσο και από την Χαμάς. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, έριξε την ευθύνη για το μη άνοιγμα της Ράφα στο Ισραήλ.

Η αλήθεια είναι ότι το Κάιρο έχει τους δικούς του λόγους να μην θέλει να ανοίξει το πέρασμα. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι μια έξοδος των Παλαιστινίων στο Σινά από το πέρασμα της Ράφα θα μπορούσε να γίνει μόνιμη ενώ οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους ανησυχούν μήπως το Ισραήλ δεν τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε μια δεύτερη Νάκμπα.

Παράλληλα η Αίγυπτος βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση, το οποίο σημαίνει ότι αν ανοίξει τα σύνορα θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη χώρα. Εξ ου και οι δυτικές χώρες που πιέζουν να ανοίξουν τα σύνορα στο πέρασμα της Ράφα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να δεχθεί τη συμφωνία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν περιμένοντας το πράσινο φως.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να είναι 4.000, χιλιάδες οι τραυματίες, όπως και οι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους χιλιάδες είναι οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς, ενώ ο Ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι οι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα είναι 199.

Ο γρίφος της Χεζμπολάχ

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στο βόρειο μέτωπο καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να βομβαρδίζει ισραηλινούς στόχους με το Τελ Αβίβ να προχωρά σε εκκένωση όλων των οικισμών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Συγκεκριμένα το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο εκκένωσης κατοίκων σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (1,2 μίλια) και περιλάμβανε την εκκένωση 28 οικισμών.

Η μεγάλη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι μήπως η Χεζμπολάχ και ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα αποφασίσει να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο από βορρά παράλληλα αυτό στο νότο με τη Χαμάς για το Ισραήλ κάτι που θα σήμαινε εμπλοκή και του Ιράν, δεδομένου ότι θεωρείται ότι είναι εκείνο που εξοπλίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ με όπλα ενώ τις στηρίζει και οικονομικά.

Η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη για να κάνει το καθήκον της και έχει τα στρατιωτικά μέσα να το πράξει, κανείς όμως δεν ξέρει αν τελικά θα κάνει τα λόγια πράξη.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αναπόφευκτη αμερικανική παρέμβαση με την Ουάσινγκτον να έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή δύο αεροπλανοφόρα σε μια ένδειξη πυγμής αλλά για να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις χώρες που σκέφτονται να διεθνοποιήσουν την κατάσταση.

Πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών καθώς μία κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα είναι αρκετή για να πυροδοτήσει αντιδράσεις είτε θετικές, είτε αρνητικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ