ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Νέες επιθέσεις από Χαμάς - Δραματική η κατάσταση των αμάχων στη Γάζα

Μεσανατολικό: Νέες επιθέσεις από Χαμάς - Δραματική η κατάσταση των αμάχων στη Γάζα
AP Photo/Hatem Moussa

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα μεγάλη επίθεση της Χαμάς, με τις σειρήνες να ηχούν το απόγευμα της Δευτέρας, 16/10 σε Ιερουσαλήμ. αλλά και Τελ Αβίβ. Οι σειρήνες για την επίθεση με ρουκέτες που ήχησαν στην πρωτεύουσα του Ισραήλ,  ακούστηκαν μέχρι τη Ραμάλα στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως μεταδίδει το Αl Jazeera.

Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Την εκτόξευση ρουκετών προς την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσαν οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων».

Τρόμος επικρατεί και στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Οπως μεταδίδουν οι Τimes of israel κάνει λόγο για εκτόξευση ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς που στοχεύουν τις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ.

Τη στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες συνεδρίαζε η Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί και το πολιτικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου,, να σπεύσουν σε καταφύγια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κνεσέτ ο Νετανιάχου έστειλε αυστηρό μήνυμα σε Ιράν και Χεζμπολάχ, παραλληρίζοντας για άλλη μια φορά τη Χαμάς με τους Ναζί: «Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού, που συνθέτουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Θέλουν να επιστρέψουν τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο. Τώρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον έχει απέναντί του το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς είναι μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Και όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθούμε και εμείς για να νικήσουμε τη Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου.

Στη Λωρίδα της Γάζας

Στο μέτωπο της Γάζας συνεχίζονται τα τελεσίγραφα του Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων παλαιστινίων πριν την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.

Οπως δήλωσε ο Εγιάντ Αλ-Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, συνεχίζεται η διακοπή παροχής νερού: «Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, με αποτέλεσμα να τίθεται ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα που απειλεί τη ζωή των πολιτών μας».

Από την πλευρά του συνεργάτης Ισραηλινού υπουργού διέψευσε τον ισχυρισμό της Χαμάς και δήλωσε ότι άρχισε ο ανεφοδιασμός με νερό στην Μπνέι Σάχιλα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Για πέμπτη συνεχή μέρα, 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιοι της Γάζας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι πολίτες καταναλώνουν υφάλμυρο νερό από τα πηγάδια που προορίζεται για αρδευτική χρήση αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μετάδοση ασθενειών.

Το δράμα έχει μεταφερθεί και στα νοσομομεία, τα οποία είναι υπερπλήρη και βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού.

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 10.850 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστιναικού θύλακα. Άλλοι 1.000 άνθρωποι αγνοούνται και εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους χιλιάδες είναι οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι οι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα είναι 199, σχεδόν 4.000 είναι οι τραυματίες, και 1.300 οι νεκροί.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι διεθνείς φωνές που μιλούν για γενοκτονία, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, μια άνευ προηγουμένου καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας,

Εμπλοκή Χεζμπολάχ

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στο βόρειο μέτωπο καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να βομβαρδίζει ισραηλινούς στόχους με το Τελ Αβίβ να προχωρά σε εκκένωση 28 οικισμών κοντά στα σύνορα και το να εξαπολύει επίθεση εναντίον στόχων στο Λίβανο ως απάντηση στην επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων.

Η μεγάλη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι τπ μέτωπο που ανοιξε η Χεζμπολάχ και ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα στο βορρά παράλληλα αυτό στο νότο με τη Χαμάς για το Ισραήλ προκαλέσει εμπλοκή και του Ιράν, δεδομένου ότι θεωρείται ότι είναι εκείνο που εξοπλίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ με όπλα ενώ τις στηρίζει και οικονομικά.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αναπόφευκτη αμερικανική παρέμβαση με την Ουάσινγκτον να έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή δύο αεροπλανοφόρα σε μια ένδειξη πυγμής αλλά για να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις χώρες που σκέφτονται να διεθνοποιήσουν την κατάσταση.

Διπλωματικός πυρετός

Με την χερσαία επίθεση του Ισραήλ προ των πυλών και έντονη ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με επίσημη ενεργό εμπλοκή του Λιβάνου και του Ιράν, η διπλωματία έχει πάρει φωτιά σε όλα τα «στρατόπεδα».

  • Από το μέτωπο της Ευρώπης, αύριο, Τρίτη 17/10, θα βρεθεί στο Ισραήλ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενώ οι Ευρωπαϊοι ηγέτες θα συνέλθουν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
  • Παράλληλα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε συνάντηση, σήμερα, Δευτέρα 16/10, στην Ρώμη, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «κατά την διάρκεια της συνομιλίας έγινε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερο βάρος στις πρωτοβουλίες με στόχο την αποφυγή επέκτασης της κρίσης». Οι δύο πλευρές «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ευνοήσουν την επίλυση των πιο επειγόντων ανθρωπιστικών προβλημάτων και για την απελευθέρωση των ομήρων».

  • Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ, την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για επίσκεψη του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από το Λευκό Οίκο.

Η παρουσία Μπλίνκεν έρχεται μετά από μια περιοδεία του σε έξι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο να αποτραπεί η ανάφλεξη και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ειδικότερα το πέρασμα της Ράφα προκειμένου να περάσουν ξένοι υπήκοοι προς την Αίγυπτο.

  • Νωρίτερα σήμερα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα για να συμπέσει με το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα (στα σύνορα με την Αίγυπτο), σύμφωνα με το το Reuters. Το γραφείο Τύπου της Χαμάς είπε στο Reuters ότι δεν έχει καμία πληροφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία αλλά και ο ίδιος ο Νετανιάχου το διέψευσε. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, έριξε την ευθύνη για το μη άνοιγμα της Ράφα στο Ισραήλ. Ο μεγαλύτερος φόβος του Καΐρου είναι ότι μια έξοδος των Παλαιστινίων στο Σινά από το πέρασμα της Ράφα θα μπορούσε να γίνει μόνιμη, ενώ οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους ανησυχούν μήπως το Ισραήλ δεν τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ρωσία, Τουρκία, Συρία, Ιράν

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραίσι. Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Ραίσι ότι η Τουρκία εργάζεται προκειμένου να μπορέσει να δοθεί το πράσινο φως για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Τις δικές του διπλωματικές επαφές έκανε και ο Χακάν Φιντάν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Φιντάν καταδίκασε την «απάνθρωπη» στάση του Ισραήλ στη Γάζα και τάχθηκε κατά της μετεγκατάστασης Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία του Φιντάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Νέες προειδοποιήσεις Νετανιάχου σε Ιράν και Χεζμπολάχ: Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα

Ο Αραβικός Σύνδεσμος

Την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την δημιουργία διαδρόμων για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, αξίωσε και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου.

«Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ