ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι θέλει να πετύχει ο Μπάιντεν - Οι φόβοι για πολυμέτωπη σύγκρουση

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι θέλει να πετύχει ο Μπάιντεν - Οι φόβοι για πολυμέτωπη σύγκρουση
Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο με το Λίβανο AP Photo/Hussein Malla

Με τους άνδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα τον πρώτο λόγο συνεχίζει να έχει η διπλωματία σε μία προσπάθεια να αποσοβηθεί αφενός η ανθρωπιστική κρίση για εκατομμύρια Παλαιστίνιους αμάχους και αφετέρου η γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη (18/10) στο Ισραήλ αποτυπώνει το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις καθώς είναι μετρημένες στα δάκτυλα οι φορές που Αμερικανός πρόεδρος αφήνει την ασφάλεια του αμερικανικού εδάφους για να βρεθεί σε ένα πολεμικό «μέτωπο».

Η τελευταία φορά του ο Μπάιντεν βρέθηκε κοντά σε εμπόλεμη ζώνη ήταν στην πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία όταν, κάτω από άκρα μυστικότητα, βρέθηκε στο Κίεβο. Το γεγονός και μόνο ότι πηγαίνει στο Ισραήλ λίγες μέρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών αλλά και ότι η επίσκεψη ανακοινώνεται προκαταβολικά υποδηλώνει πολλά.

Οι Αμερικανοί το τελευταίο που θέλουν είναι να ανοίξουν και άλλα μέτωπα με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ και ακόμη χειρότερα του Ιράν, καθώς θα οδηγούσε σε σίγουρη εμπλοκή τους. Συνεπώς η παρουσία του Αμερικανού προέδρου έχει διττό σκοπό. Να εκφράσει την αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι θα ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν κυρίως οι Παλαιστίνιοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, ανάμεσά τους και πολλοί Αμερικανοί, αλλά και ότι θα υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η επίσκεψη Μπάιντεν έρχεται στον απόηχο των μαραθώνιων συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος παραμένει στην περιοχή για σειρά επαφών με ηγέτες της περιοχής από την περασμένη Πέμπτη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και την υπόλοιπη ισραηλινή ηγεσία.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

O Μπλίνκεν βρίσκεται ήδη στη Ιορδανία για νέο κύκλο επαφών με τους ηγέτες της περιοχής και να προετοιμάσει τον έδαφος για την επίσκεψη Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου και θα έχει επαφές με τον βασιλιά της χώρας, Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Πως η πολιτική Μπάιντεν στο Παλαιστινιακό γύρισε μπούμερανγκ

Η ειρωνεία είναι ότι η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή ήρθε σαν χαστούκι για τις ΗΠΑ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και η κυβέρνησή του επέλεξαν μια πιο αποστασιοποιημένη πολιτική, σε αντίθεση με τους προκατόχους του του Μπάιντεν στην προεδρία οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να λύσουν την προαιώνια αυτή διαμάχη, εστιάζοντας την προσοχή τους στην Κίνα.

Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν παύουν να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Με δύο αεροπλανοφόρα να βρίσκονται ήδη στην περιοχή περίπου 2.000 στρατιώτες προετοιμάζονται αυτήν τη στιγμή για μια πιθανή ανάπτυξη για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, αναφέρει μεταξύ άλλων η Wall Street Journal, το CNN και το NBC News, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Όπως υπογραμμίζεται ο ρόλος τους θα είναι δευτερεύων και μπορεί να αναπτυχθούν εκτός Ισραήλ και Γάζας.

Στο Ισραήλ και ο Σολτς

Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος ηγέτης που θα βρεθεί στην περιοχή. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που πραγματοποιεί μια τέτοια επίσκεψη ενώ το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη οι 27 ηγέτες της Ε.Ε..

Οι εξελίξεις αυτές τρέχουν την ώρα που στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Δευτέρα (16/10) έπεσε στο κενό ρωσική πρόταση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός επειδή το προσχέδιο δεν περιελάμβανε καταδίκη των πράξεων της Χαμάς.

AP Photo/Craig Ruttle

Την ίδια στιγμή το ανθρωπιστικό δράμα των κατοίκων της Γάζας συνεχίζεται χωρίς πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό και χωρίς δυνατότητα διαφυγής καθώς το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό, ενώ οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Οι ηγέτες της περιοχής, όπως της Αιγύπτου και στη Σαουδικής Αραβίας ενδιαφέρονται περισσότερο για τις συνέπειες που θα έχουν για τις χώρες τους μια ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα έργο που το έχουν δει πολλές φορές και δεν θέλουν να συνεχίσουν να επαναλαμβάνεται. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι το τελευταίο που θέλουν είναι να εγκαταλείψουν τη Γάζα φοβούμενοι ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ.

Ο γρίφος του Ιράν και της Χεζμπολάχ και η Χαμάς

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι όταν αρχίσει η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών ποια θα είναι η εξέλιξη εκείνη που ίσως θα προκαλέσει την εμπλοκή της Χεζμπολάχ και του Ιράν και θα φέρει την ανάφλεξη. Οι Ισραηλινοί και ο ίδιος ο Νετανιάχου - ελπίζοντας ίσως για την πολιτική του επιβίωση κάτι που φαντάζει απίθανο - θέλουν να καταστρέψουν τη Χαμάς με όποιο κόστος, η οποία έχει στα χέρια της το χαρτί των ομήρων το οποίο έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί.

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ομήρους να παρακαλούν για τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με τo Reuters η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους ξένους υπηκόους. Τα βίντεο αυτά είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσουν τις πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να απελευθερώσει τους ομήρους.

Προς το παρόν η Χεζμπολάχ δείχνει την δύναμη της με σποραδικές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από το Λίβανο και το Ιράν περιορίζεται σε φραστικές κορώνες υποσχόμενο να αναλάβει δράση χτυπώντας ακόμη και προληπτικά. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα συνεχίσουν αυτή την πρακτική ή αν θα αλλάξουν στάση στην πορεία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι για το Ισραήλ. Ακόμη και αν εξαφανίσει από προσώπου γης τη Χαμάς, όπως θέλει, μπορούν να εμφανιστούν άλλες οργανώσεις έτοιμες να πάρουν τη θέση της από την στιγμή που δεν δίνεται λύση στην ουσία του παλαιστινιακού και συνεχίζεται η διαιώνιση του. Το έχει αποδείξει η ιστορία αλλά και η ζωή. Ένα πρόβλημα δεν εξαφανίζεται επειδή κάποιος το αγνοεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ