ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Αγωνία για γενίκευση της σύρραξης - Απειλές, επαφές και διπλωματία

Μέση Ανατολή: Αγωνία για γενίκευση της σύρραξης - Απειλές, επαφές και διπλωματία
AP Photo/Abed Khaled

Λίγες ώρες πριν το αυριανό μπαράζ επαφών του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, η διεθνής διπλωματική κοινότητα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ των δύο πλευρών. Στο Ισραήλ μεταβαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μέτωπο της διπλωματίας οι ηγέτες έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα επαφών, προκειμένου να μη γίνει εξαπλωθεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν απειλεί ευθέως με εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και αμέσως μετά στην Ιορδανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Με φόντο την επίσκεψη Μπάιντεν στην εύφλεκτη περιοχή ερωτήματα εγείρει μια δήλωση - βόμβα του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάσι Χανέγκμπι«οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν στον πόλεμο εάν κλιμακωθεί σε σημείο που το Ιράν και η Χεζμπολάχ συμμετάσχουν για λογαριασμό της Χαμάς».

Ο Χανέγκμπι πρόσθεσε σιβυλλικά: «Το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο (…) Μια αμερικανική δύναμη βρίσκεται εδώ και είναι έτοιμη», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ανησυχία προκαλεί και δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος επισκεπτόμενος το βράδυ της Τρίτης τη στρατιωτική βάση Sayeret Matkal στο νότιο Ισραήλ ανέφερε πως «η μάχη θα διεξαχθεί με μεγάλη ισχύ τις επόμενες ημέρες».

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες - Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης

Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς - πρώτος εκ των ευρωπαίων ηγετών που μετέβη στη Μέση Ανατολή, όπου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου, δηλώνοντας πως «το Βερολίνο θα στέκεται πάντα δίπλα στο εβραϊκό κράτος», επικαλούμενος την ευθύνη του μετά το Ολοκαύτωμα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ .

Συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Σε εξέλιξη εξάλλου βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη ευρωπαίων ηγετών όπου αναζητούνται πιθανοί τρόποι ούς τρόπους «κοινής δράσης» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Είναι ύψιστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποκτήσει κοινή θέση και να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη, κοινή πορεία δράσης που να αντιστοιχεί στην περιπλοκότητα της τρέχουσας κατάστασης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες των 27 κρατών μελών.

Τέλος ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς βρίσκεται στις ΗΠΑ για «κατεπείγουσες συνομιλίες» σχετικά με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση και να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ασφάλεια, βρίσκομαι στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τους εταίρους και φίλους μας όσον αφορά την πρόληψη της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και τη ζωτικής σημασίας στήριξη στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σαπς.

Ανθρωπιστική κρίση

Δέκα ημέρες μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η ανθρωπιστική κρίση παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις: Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12.500 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το βορρά και κατακλύζουν το νότο, όπου διαβιούν υπό δραματικές συνθήκες καθώς τα αποθέματα τροφίμων, νερού και καυσίμων εξαντλούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ