ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων
AP Photo/Craig Ruttle

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την ώρα που ο παλαιστινιακός θύλακας πλήττεται σκληρά από τις επιχειρήσεις αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.

«Έχω πλήρη συναίσθηση» της βαθιάς αγανάκτησης «του παλαιστινιακού λαού έπειτα από 56 χρόνια κατοχής», όμως «όσο σοβαρά κι αν είναι τα παράπονά του, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες σε ομιλία του στο Πεκίνο, όπου συμμετέχει σε διεθνές φόρουμ που οργάνωσε η κινεζική κυβέρνηση για τους νέους δρόμους του μεταξιού.

Μάλιστα, ο Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα (18/10) αναμένεται να βρεθεί στην Αίγυπτο, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται και το πέρασμα της Ράφα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει βοήθεια παραμένει κλειστό.

Ο ίδιος θα συναντηθεί με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ανέφεραν δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ, η πραγματική σφαγή σε νοσοκομείο της Γάζας, χθες το βράδυ (17/10) τορπιλίζει το κλίμα διπλωματικής προσέγγισης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ οι διεθνείς ηγέτες καταβάλουν ύστατη προσπάθεια για διπλωματική διέξοδο. Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου al-Ahli, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, οδήγησε ήδη στη ματαίωση της τριμερούς συνάντησης Μπάιντεν- Σίσι- Αμπάς στην Ιορδανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά τη δυσμενή εξέλιξη, θα μεταβεί στο Ισραήλ, είναι όμως αμφίβολο ποια αποτελέσματα μπορεί να έχει η επίσκεψή του, καθώς οι διπλωματικές γέφυρες με την αραβική πλευρά φαίνεται ότι έχουν κοπεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Άγνωστο είναι τι θα γίνει με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αν και από κυβερνητικές πηγές έχει δηλωθεί ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο την Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ