ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αίγυπτο σπεύδει ο Γκουτέρες ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κλιμακώνεται

Στην Αίγυπτο σπεύδει ο Γκουτέρες ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κλιμακώνεται
O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες AP Photo/Craig Ruttle

Στην Αίγυπτο θα βρεθεί την Τετάρτη (18/10) ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται και το πέρασμα της Ράφα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει βοήθεια παραμένει κλειστό. 

Ο Γκουτέρες θα συναντηθεί με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ανέφερε το δημοσίευμα.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται έντονη κινητικότητα με πολλούς υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους να φτάνουν στην περιοχή. Αύριο φτάνει στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επαφές με την ισραηλινή ηγεσία. Θα παραμείνει για πέντε ώρες και ήδη από χθες (16/10) βρίσκεται στο Ισραήλ η εμπροσθοφυλακή του. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας όπου συμμετάσχει σε τετραμερή συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως η πορεία της ανθρωπιστικής κρίσης με δεδομένο ότι ο Αμπντάλα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι για τη χώρα του και για την Αίγυπτο είναι κόκκινη γραμμή η παρουσία Παλαιστινίων στο έδαφός τους. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ξεκαθάρισε ότι η ανθρωπιστική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας.

Ο Σολτς θα είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που θα βρεθεί σήμερα (16/10) στο Ισραήλ καθώς νωρίτερα σήμερα επίσκεψη πραγματοποίησε και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ