ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Η Χαμάς είναι «τρομοκράτες» - Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν

Φον ντερ Λάιεν: Η Χαμάς είναι «τρομοκράτες» - Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν
AP Photo/Aurel Obreja

Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιενμιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή».

«Οι ενέργειες της Χαμάς έχουν μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι η αστάθεια μπορεί να περιοριστεί. «Ο διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί» πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, και συμπλήρωσε ότι αυτή «η εποχή του πολέμου πρέπει επίσης να είναι μια περίοδος αδυσώπητης διπλωματίας».

Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ανησυχία της για την εξάπλωση της ρητορικής μίσους και τα fake news, ενώ τόνισε ότι η ανοχή στο μίσος είναι μηδενική.

«Μια νέα, παράλογη τραγωδία μας συγκλόνισε όλους»

«Χθες το βράδυ, μια νέα, παράλογη τραγωδία μας συγκλόνισε όλους. Ένα νοσοκομείο στη Γάζα – όπου στεγάζονται εκατοντάδες τραυματίες – μετατράπηκε σε κόλαση φωτιάς. Οι σκηνές από το νοσοκομείο Al Ahli είναι ανατριχιαστικές και οδυνηρές. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χτυπηθεί ένα νοσοκομείο γεμάτο με πολίτες» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξακριβωθούν τα δεδομένα και «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων των Βρυξελλών και του Αρράς. «Βλέπουμε ότι ο τρόμος επανεμφανίζεται» υπογράμμισε.

«Η Χαμάς είναι τρομοκράτες»

«Η Χαμάς είναι τρομοκράτες. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης από αυτόν τον τρόμο. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην αλληλεγγύη προς το Ισραήλ και ενεργώντας για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων» προσέθεσε.

«Μόνο αν αναγνωρίσουμε τον πόνο του Ισραήλ, και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα έχουμε την αξιοπιστία να πούμε ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιδράσει ως δημοκρατία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει επειγόντως στους Παλαιστίνιους, αναφέροντας τον τριπλασιασμό της αρωγής προς τους Παλαιστίνιους καθώς και την αερογέφυρα της ΕΕ προς την Αίγυπτο η οποία ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα ο μεγαλύτερος διεθνής δωρητής στην Παλαιστίνη. Αυτό δεν θα αλλάξει. Αλλά καθώς η κατάσταση στο έδαφος εξελίσσεται, είναι επίσης σημαντικό να επανεξετάσουμε επειγόντως και προσεκτικά την οικονομική μας βοήθεια για την Παλαιστίνη» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν πήγε ποτέ στη Χαμάς ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική οντότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ