ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε δημοσιογράφο

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε δημοσιογράφο
AP Photo/Hassan Ammar

Ο στρατός του Λιβάνου κατηγόρησε το στρατό του Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος «ομάδας δημοσιογράφων» που κάλυπτε τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της χώρας ανάμεσα στον δεύτερο και τη Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές οργανώσεις.

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, όπως και μέλη διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων, ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στα σύνορα με τον ισραηλινό στρατό αφότου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια, έναυσμα του συνεχιζόμενου πολέμου με χιλιάδες νεκρούς.

Χθες (20/10), «ομάδα επτά δημοσιογράφων που κάλυπτε τις εξελίξεις (...) κοντά στην τοποθεσία αλ Αμπάντ του ισραηλινού εχθρού και τη (λιβανέζικη) πόλη Χούλα έγινε στόχος πολυβόλων» του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί άλλος ένας», ανέφερε ο στρατός του Λιβάνου μέσω Facebook.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL) ανέφερε επίσης νωρίτερα πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν άμαχοι έγιναν στόχων διασυνοριακών πυρών.

Η FINUL, η οποία φυλάσσει ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο λιβανέζικος στρατός τής ζήτησε να βοηθήσει προκειμένου να σωθούν «επτά άνθρωποι αποκλεισμένοι κοντά» στα σύνορα, κατά τη διάρκεια «ανταλλαγής πυρών μεγάλης έκτασης». Εκπρόσωπος της δύναμης επιβεβαίωσε αργότερα πως επρόκειτο για αμάχους.

«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του (...) και οι άλλοι διασώθηκαν», συμπλήρωσε η η δύναμη των κυανόκρανων, διευκρινίζοντας πως ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παύσουν πυρ για «να διευκολύνουν την επιχείρηση διάσωσης».

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το NNA, μετέδωσε νωρίτερα πως ισραηλινές δυνάμεις «καθήλωσαν» ομάδα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, «κοντά στην πόλη Χούλα», αφού «άνοιξαν πυρ».

Οι άμαχοι «παγιδεύτηκαν», πρόσθεσε το πρακτορείο, προτού μεταδώσει πως τους διέσωσε ο στρατός του Λιβάνου.

Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, η ομάδα αποτελείτο από ιρανούς δημοσιογράφους. Ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός διαβεβαίωσε πως οι δημοσιογράφοι του είναι «ζωντανοί και καλά στην υγεία τους», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως συγκεντρώνει στοιχεία για το συμβάν.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, κυρίως μαχητές, αλλά και τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ