ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η έκθεση του Πενταγώνου για τις πυρηνικές κεφαλές διαστρεβλώνει τα γεγονότα

Κίνα: Η έκθεση του Πενταγώνου για τις πυρηνικές κεφαλές διαστρεβλώνει τα γεγονότα
Από έκθεση οπλικών συστημάτων στην Κίνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Ng Han Guan

Προκατειλημμένη χαρακτηρίζει το Πεκίνο έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου σύμφωνα με την οποία η Κίνα θα διαθέτει πιθανόν πάνω από 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030 προσθέτοντας ότι διαστρεβλώνει τα γεγονότα. 

«Πρώτα απ΄όλα, η έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως παρόμοιες εκθέσεις πριν από αυτήν, παραβλέπει τα γεγονότα, είναι γεμάτη προκαταλήψεις και διαδίδει τη θεωρία ότι η Κίνα αποτελεί απειλή», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση των ΗΠΑ.

Η Μάο δεν επεκτάθηκε.

Σε ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (19/10), το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Κίνα διέθετε περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της τον Μάιο του 2023.

«Η Κίνα ακολουθεί σθεναρά μια πυρηνική στρατηγική αυτοάμυνας και άμυνας, διατηρούμε πάντοτε τις πυρηνικές μας δυνάμεις στο χαμηλότερο επίπεδο που απαιτείται για την εθνική ασφάλεια, και δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε μια κούρσα για πυρηνικά όπλα με οποιαδήποτε χώρα», είπε η Μάο.

Στην έκθεση προστίθεται πως το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διαθέτει περισσότερα από 370 πλοία και υποβρύχια από 340 πέρυσι.

«Όσο καμία χώρα δεν χρησιμοποιεί ή απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Κίνας, δεν θα απειληθεί από τα πυρηνικά όπλα της Κίνας», είπε η Μάο.

Το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχία για το αυξανόμενο πιθανόν οπλοστάσιο της Κίνας, που υπογραμμίζει τις προθέσεις της να διευρύνει την ανάπτυξη πολεμικών κεφαλών. Σε έκθεση τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε πως η Κίνα είναι πιθανόν να διαθέτει απόθεμα 1.500 πυρηνικών κεφαλών μέχρι το 2035.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ