ΚΟΣΜΟΣ

Μόσα:η ελεφαντίνα με το τεχνητό πόδι

Μόσα:η ελεφαντίνα με το τεχνητό πόδι
H Μόσα με το τεχνητό της μέλος REUTERS/Athit Perawongmetha

Προσπαθεί να εξοικειωθεί με την αλλαγή στα άκρα της. Η δέκα ετών ελεφαντίνα δοκιμάζει δειλά-δειλά το νέο τεχνητό μέλος που τοποθέτησε μια ομάδα επιστημόνων στο ακρωτηριασμένο της πόδι.

Η Μόσα σε ηλικία μόλις 7 μηνών πάτησε μια νάρκη στα σύνορα της Ταϊλάνδης με τη Μιανμάρ που είχε ξεχαστεί απο την εποχή των βίαιων εθνοτικών συγκρούσεων.

Μέσα στην ατυχία της όμως στάθηκε διπλά τυχερή: η νάρκη δεν της έκοψε το νήμα της ζωής ενώ μέλη του Οργανισμού για τον Ασιατικό Ελέφαντα την μετέφεραν στο νοσοκομείο!

Ναι σωστά διαβάσατε.

Από το 1993 λειτουργεί στα βόρεια της χώρας το πρώτο, παγκοσμίως, νοσοκομείο για ελέφαντες -κάτι το οποίο είναι λογικό αφού για τους βουδιστές ο ελέφαντας είναι ιερό ζώο· η παράδοση θέλει τον ελέφαντα να μεταφέρει το πετράδι των ευχών αλλά και το ιερό κύπελο του Βούδα.

ELEPHANT3

Πηγή:REUTERS/Athit Perawongmetha

Δυο χρόνια μετά το ατύχημα, ο εξειδικευμένος χειρούργος Θερντσάιτ Ζιβακέιτ έδωσε και πάλι την χαρά της κίνησης στην Μόσα. Τοποθέτησε για πρώτη φορά ένα τεχνητό μέλος στο ακρωτηριασμένο της πόδι. Όσο ο θηλυκός ελέφαντας μεγάλωνε τόσο ο γιατρός αναγκαστικά έφτιαχνε νέα τεχνητά μέλη τα οποία ήταν αρμονικά με το σώμα της και ανθεκτικά για τα κιλά της.

Πριν απο λίγες ημέρες οι επιστήμονες «φόρεσαν» στην Μόσα το νέο τεχνητό της πόδι, το ένατο στην σειρά, καθώς η υγεία της κινδύνευε! Όπως χαρακτηριστικά είπε ο χειρουργός:

ο τρόπος που περπατούσε ήταν ασταθής, η σπονδυλική της στήλη θα έσπαγε και εξαιτίας αυτού θα μπορούσε να πεθάνει.

Η αύξηση βάρους από την ημέρα που τραυματίστηκε μέχρι σήμερα ήταν τεράστια. Από 600 κιλά έφτασε και ξεπέρασε τους δύο τόννους.

Η τετράποδη τραυματίας πολέμου έχει συγκινήσει τους πάντες καθώς δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί κόντρα στις δυσκολίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ