ΚΟΣΜΟΣ

Έξι νεκροί στο Λίβανο μετά από ανταλλαγή πυρών με τον ισραηλινό στρατό

Έξι νεκροί στο Λίβανο μετά από ανταλλαγή πυρών με τον ισραηλινό στρατό
Καπνός μετά από επίθεση σε μεθοριακή πόλη του Λιβάνου στα σύνορα με Ισραήλ AP Photo/Hassan Ammar

Νέες σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν αργά το Σάββατο (21/10) ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και δυνάμεις της Χεζμπολάχ σε μεθοριακή πόλη του Λιβάνου στα σύνορα με Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι μαχητές της σιιτικής οργάνωσης. 

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στις περιοχές Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν απάντηση στην εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι.

Δύο Ταϊλανδοί τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων κοντά στο χωριό Μαργκαλιότ.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/10) την εκκένωση της Κιριάτ Σμόνα, μιας πόλης στη μεθόριο με τον Λίβανο που μετρά περίπου 25.000 κατοίκους.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε τον τομέα Χανίτα με «κατευθυνόμενους πυραύλους», όπως και «το αλ Άμπαντ», σημειώνοντας ότι εκεί κατέστρεψε «τεχνικό εξοπλισμό». Πρόσθεσε ότι βομβάρδισε «τη θέση της Ρουγαϊσάτ αλ Άλαμ».

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο σεΐχης Νάιμ Κάσεμ, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης: «Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.

Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα», δήλωσε.

Με τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ να έχουν γίνει πλέον καθημερινές, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ τη ζωή τους έχουν χάσει επίσης τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας άμαχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ