ΚΟΣΜΟΣ

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ συμπλήρωσαν 100 ημέρες απεργίας

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ συμπλήρωσαν 100 ημέρες απεργίας
Απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής (SAG-AFTRA), στην οποία συμμετέχει Sebastian Roche AP Photo/Richard Vogel

Εκατό ημέρες απεργίας συμπληρώνει το σωματείο ηθοποιών Αμερικής (SAG-AFTRA), με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις αυξήσεις στους μισθούς την Τρίτη (24/10).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκειας απεργία ηθοποιών στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Ειδικότερα, σε μήνυμα της επιτροπής διαπραγματεύσεων προς τα μέλη του σωματείου δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δεσμευτούμε αμέσως να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχουμε μια συμφωνία που αξίζει τη θυσία σας».

Η επιστροφή αυτή αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων που ασκούν ορισμένοι ηθοποιοί στο σωματείο, με κορυφαίους αστέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και ο Τζόρτζ Κλούνεϊ να καταθέτουν πρόταση για τον τερματισμό της απεργίας, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε ανεφάρμοστη από το προεδρείου του Σωματείου.

Την πρώτη ημέρα της απεργίας του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής (SAG-AFTRA) τον Ιούλιο, η πρόεδρος του συνδικάτου, Φραν Ντρέσερ ρωτήθηκε πόσο καιρό αναμένει να διαρκέσει. «Είμαστε έτοιμοι να πάμε για έξι μήνες αν χρειαστεί» είχε δηλώσει.

Μεταξύ των αιτημάτων των ηθοποιών είναι η γενική αύξηση των μισθών, αμοιβές για τις ταινίες και τις σειρές που διατίθεται στις πλατφόρμες streaming και διευθέτηση ζητημάτων που συνδέονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου, Ντάνκαν Κράμ Άιρλαντ, σημείωσε πως ότι το ορόσημο των 100 ημερών υπενθυμίζει πόσο ελάχιστα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της απεργίας.

«Όλοι θα σκεφτούμε το γεγονός ότι έχει περάσει πολύς καιρός και τόσες πολλές από αυτές τις μέρες έχουν περάσει στις διαμαρτυρίες και όχι στην αίθουσα διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι δυνατό η απεργία να συνεχιστεί τον Ιανουάριο, απάντησε: «Σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ. Αλλά απαιτείται οι δύο πλευρές να συζητήσουν για να προχωρήσουν τα πράγματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ