ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μέχρι 5 Δεκεμβρίου κρατείται η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος - Κατηγορείται για «πράκτορας»

Ρωσία: Μέχρι 5  Δεκεμβρίου κρατείται η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος - Κατηγορείται για «πράκτορας»
Η δημοσιογράφος του Radio Free Europe-Radio Liberty Αλσού Κουρμάσεβα στο γυάλινο κλουβί, ακούει την απόφαση του δικαστηρίου στο Καζάν AP Photo/Vladislav Mikhnevskii

Ρωσικό δικαστήριο στο Καζάν αποφάσισε την Δευτέρα 23/10/  την κράτηση Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου, η οποία κατηγορείται ότι παραβίασε τη ρωσική νομοθεσία περί ξένων πρακτόρων, έως τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Η Αλσού Κουρμάσεβα είναι δημοσιογράφος με έδρα την Πράγα για το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), το οποίο χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο και χαρακτηρίζεται από τη Ρωσία «ξένος πράκτορας» διότι λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό για δραστηριότητες που θεωρούνται πολιτικές.

Ο δικηγόρος της Κουρμάσεβα, Έντγκαρ Ματεβόσιαν, δήλωσε στο Reuters ότι θεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Καζάν «πολύ σκληρή» και ότι σκοπεύει να υποβάλει έφεση.

AP23292310202247.jpg
«Ξένος πράκτορας» χαρακτηρίζεται η Αλσού Κουρμάσεβα, δημοσιογράφος με έδρα την Πράγα για το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)

Η Κουρμάσεβα είναι η δεύτερη δημοσιογράφος με την αμερικανική υπηκοότητα η οποία συλλαμβάνεται και βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 και πλέον ετών.

Μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς τον Μάρτιο, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία --κάτι που ο ίδιος αρνείται--, σχεδόν όλοι οι άλλοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διαδικασία σε βάρος της Κουρμάσεβα φαίνεται να είναι «μια ακόμα υπόθεση παρενόχλησης της ρωσικής κυβέρνησης σε βάρος Αμερικανών πολιτών». Το Κρεμλίνο το αρνήθηκε αυτό και χαρακτήρισε το σχόλιο ανάρμοστο.

Η Κουρμάσεβα, που έχει αμερικανικό καθώς και ρωσικό διαβατήριο, εισήλθε στη Ρωσία στις 20 Μαΐου λόγω επείγουσας οικογενειακής υπόθεσης, ανέφερε το RFE/RL.

Ενώ περίμενε για την πτήση της επιστροφής της στις 2 Ιουνίου, συνελήφθη και κατασχέθηκαν τα διαβατήριά της.

Της επιβλήθηκε πρόστιμο διότι δεν δήλωσε το αμερικανικό διαβατήριό της στις ρωσικές αρχές και την περασμένη εβδομάδα κατηγορήθηκε για το ότι δεν δηλώθηκε ως «ξένη πράκτορας», μια κατηγορία που επισείει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

Το RFE/RL ζητά την άμεση απελευθέρωση της Κουρμάσεβα προκειμένου να επιστρέψει άμεσα στον σύζυγο και τα δύο της παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ