ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Απεργία των γυναικών κατά της βίας και της ανισότητας των φύλων - Μαζί και η πρωθυπουργός

Ισλανδία: Απεργία των γυναικών κατά της βίας και της ανισότητας των φύλων - Μαζί και η πρωθυπουργός
H Ισλανδή πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ AP Photo/Manu Fernandez

Μια διαφορετική απεργία πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη, 24/10, όλες οι γυναίκες της Ισλανδίας  διαμαρτυρόμενες για την άνιση αντιμετώπιση των δύο φύλων, με το σύνθημα  «Εσείς το λέτε αυτό ισότητα;».

Στο πλευρό του γυναικείου πληθυσμού της χώρας στάθηκε από την πρώτη στιγμή και η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ, η οποία δήλωσε πως συμμετέχει στη 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας και δεν θα πάει σήμερα στη δουλειά, ενώ τόνισε πως η μάχη για την ισότιμη αντιμετώπιση προχωρεί υπερβολικά αργά τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό.

Σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα, τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες είτε παρέμειναν κλειστά είτε λειτούργησαν περιορισμένες ώρες, καθώς το γυναικείο προσωπικό απήργησε, ενώ τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν πως θα δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά.

«Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δει πως μάλλον θα χρειαστούν 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων», δήλωσε η Γιακομπσντότιρ μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό Ras 1.

Μισθοί και έμφυλη βία

Η απεργία διαμαρτυρίας προκηρύχθηκε για το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς γυναικών και ανδρών, κατά της έμφυλης βίας, καθώς και για να προβληθεί η απλήρωτη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες, όπως η φροντίδα των παιδιών που συχνά πέφτει σ' αυτές, δήλωσαν οι διοργανώτριες της κινητοποίησης.

Η Ισλανδία θεωρείται μία από τις πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου σε όρους ισότητας των φύλων και επί 14 χρόνια στη σειρά βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των φύλων.

Ωστόσο σε μερικές βιομηχανίες και επαγγέλματα, οι γυναίκες κερδίζουν τουλάχιστον 20% λιγότερα απ' ό,τι οι άνδρες στην Ισλανδία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (Statistics Iceland).

Το 40% των γυναικών της Ισλανδίας έχουν εμπειρία έμφυλης και σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

«Επιδιώκουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι αποκαλούμαστε παράδεισος της ισότητας, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων και επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης», δήλωσε η Φρέιγια Σταϊνγκριμσντότιρ, από τις διοργανώτριες της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημόσιων Υπαλλήλων.

Η απεργία με το σύνθημα «Εσείς το λέτε αυτό ισότητα;», στην οποία συμμετέχουν οι γυναίκες και τα non binary άτομα στην Ισλανδία, είναι η πρώτη ολοήμερη απεργία έπειτα από μια πρώτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των γυναικών το 1975.

«Τα επαγγέλματα με περισσότερες γυναίκες, όπως οι υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και η φροντίδα των παιδιών, εξακολουθούν να είναι υποτιμημένες και να αμείβονται πολύ λιγότερο», δήλωσε η Γιακομπσντότιρ χθες, Δευτέρα, στο πρακτορείο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ