ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αρνήθηκε να δώσει βίζα σε αξιωματούχο του ΟΗΕ ως «αντίποινα» για τις δηλώσεις Γκουτέρες

Το Ισραήλ αρνήθηκε να δώσει βίζα σε αξιωματούχο του ΟΗΕ ως «αντίποινα» για τις δηλώσεις Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ AP Photo/Seth Wenig

Στα άκρα οδηγείται η διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον ΟΗΕ καθώς σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να δώσει βίζα σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Οργανισμού για να «δώσει ένα μάθημα». 

Ο λόγος για τον επικφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος «πλήρωσε» τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες που προκάλεσαν οργισμένα σχόλια από το Ισραήλ που ζήτησε την παραίτησή του.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στα Ηνωμένα 'Εθνη Γκιλάντ Ερντάν είπε χαρακτηριστικά:

«Εξαιτίας των σχολίων του θα αρνηθούμε να εκδώσουμε βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί την βίζα στον Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Αφορμή στάθηκε η δήλωση ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό» – μία δήλωση με την οποία, όπως φαίνεται, προσπάθησε να υποστηρίξει πως προτού κάποιος επιτεθεί, σημαίνει πως κάτι άλλο έχει προηγηθεί, και που πυροδότησε μια τέτοια αντίδραση, εν προκειμένω την επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ακόμη δήλωσε ότι δεν μπορεί η επίθεση της Χαμάς «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και μίλησε για «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρατηρούμε στη Γάζα».

O Γενικός Γραμματέας με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ