ΚΟΣΜΟΣ

Mακρόν: «Μια μαζική χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα ήταν τεράστιο λάθος»

Mακρόν: «Μια μαζική χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα ήταν τεράστιο λάθος»
O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Ludovic Marin, Pool via AP

Μια «μαζική» χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Κάιρο την Τετάρτη (25/10), προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τους αμάχους, χωρίς παράλληλα να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το france24.com, κατά τη συνάντηση που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να εισέλθει στη Γάζα χωρίς εμπόδια, προσθέτοντας ότι ένα πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα φτάσει σύντομα για να βοηθήσει τα νοσοκομεία της Γάζας, όπως επίσης και ένα αεροσκάφος που μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να προσγειωθεί στην Αίγυπτο εντός των επόμενων ωρών.

«Η Γαλλία δεν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, το διεθνές δίκαιο ισχύει για όλους», τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η λύση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η δημιουργία δύο κρατών.

«Καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες που επηρεάζουν τους αμάχους», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος αλ Σίσι, σημειώνοντας ότι συμφωνεί με τον Μακρόν πως πρέπει να εργαστούν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ