ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων
Ο Μάικ Τζόνσον ορκίζεται να είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσωπων των ΗΠΑ AP Photo / Alex Brandon

Ο βουλευτής Λουϊζιάνας και ένθερμος υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Τζόνσον εξελέγη 56ος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ μετά από τρεις εβδομάδες αναταραχής με εσωκοματικές διαμάχες στους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Τζόνσον εκλέχθηκε με περίπου 220 ψήφους, έναντι 209 του υποψηφίου των Δημοκρατικών Χακίμ Τζέφρις.

Η εκλογή του Τζόνσον ολοκληρώνει μια ταραγμένη περίοδο 22 ημερών με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να είχε μείνει «ακέφαλη» μετά την πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία του αμερικανικού Κογκρέσου την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της, Κέβιν Μακάρθι.

Στα δεξία, ο Τζόνσον θεωρείται από τους Ρεπουμπλικάνους ως ένθερμος συντηρητικός και πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ προς το κέντρο, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι τον βλέπουν ως έναν ρεαλιστή και ισότιμο ηγέτη που θα διατηρήσει συντηρητικές αξίες.

«Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που τα πάει καλά με όλους και τον σέβονται καλά», είπε στο CNNi ο Ρεπουμπλικανός από το Κολοράντο Κεν Μπακ.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον είπε κατά τη διάρκεια των πρώτων του δηλώσεων μετά την εκλογή του ότι η Βουλή θα αρχίσει να αντιμετωπίζει την κρίση χρέους «αμέσως».

«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο έργο και θα πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις», είπε ο Τζόνσον, «Αλλά οι συνέπειες, αν δεν δράσουμε τώρα, είναι αφόρητες».

Πρόσθεσε ότι θα συστήσει επιτροπή χρέους για την αντιμετώπιση του θέματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ