ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για τη σταθερότητα του διάσημου κεκλιμένου πύργου της Μπολόνια, αποκλείστηκαν οι γύρω δρόμοι

Φόβοι για τη σταθερότητα του διάσημου κεκλιμένου πύργου της Μπολόνια, αποκλείστηκαν οι γύρω δρόμοι
Ο κεκλιμένος πύργος Γκαρισέντα, δίπλα στον πολύ ψηλότερό του, Ασινέλι, στο κέντρο της Μπολόνια DeAgostini/Getty Images

Ο Δάντης Αλιγκιέρι μαγεύτηκε τόσο πολύ που έγραψε γι' αυτόν δύο φορές: στη «Θεία Κωμωδία» και σε ένα σονέτο. Ο Κάρολος Ντίκενς εντυπωσιάστηκε από αυτόν όταν ταξίδευε στην Ιταλία. Και τώρα ο μεσαιωνικός κεκλιμένος πύργος Γκαρισέντα στην Μπολόνια απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα, με την ανησυχία ότι μπορεί να υποχωρεί.

Οι δρόμοι γύρω από τον Γκαρισέντα, έναν από τους «δίδυμους πύργους» της Μπολόνια – η λέξη δίδυμοι μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί ο διπλανός του πύργος, Ασινέλι, έχει το διπλάσιο ύψος –έχουν αποκλειστεί καθώς οι επιστήμονες παρακολουθούν το μνημείο για ενδείξεις ρωγμών και μετακίνησης της κατασκευής.

Ο πύργος των 48 μέτρων χτίστηκε τον 12ο αιώνα, όταν η Μπολόνια ήταν ένα μίνι Μανχάταν, με δεκάδες πύργους χτισμένους από τοπικές οικογένειες που διαγωνίζονταν για το ποια θα κατασκευάσει τον ψηλότερο. Αλλά γέρνει σε γωνία τεσσάρων μοιρών – μόνο λίγο πιο όρθιος από τον κεκλιμένο πύργο της Πίζας, που γέρνει σε γωνία πέντε μοιρών. Ήταν ήδη κεκλιμένος από τις αρχές του 14ου αιώνα, όταν ο Δάντης έγραψε την «Κόλαση», στην οποία περιγράφει τη ζαλάδα που προκαλούσε η θέαση της κεκλιμένης πλευράς του Γκαρισέντα. Μια πλάκα στον πύργο σήμερα θυμίζει τον στίχο που του αφιέρωσε.

Η περιοχή γύρω από τους πύργους έχει κλείσει για τα αυτοκίνητα, προκειμένου να μελετηθεί η σταθερότητα του ΓκαρισένταFreepik / diana.grytsku

Μειωμένος σε ύψος στα μεταγενέστερα χρόνια, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα στον πύργο Ασινέλι, στον οποίο μπορούν να ανέβουν οι τουρίστες και να θαυμάσουν τη θέα.

Ο δήμαρχος της πόλης Ματέο Λέπορε απέκλεισε την περιοχή γύρω από τους πύργους το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού συναντήθηκε με τον επόπτη πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και την επιτροπή επιστημόνων που τους παρακολουθεί από το 2018, για να «πραγματοποιήσει περαιτέρω παρακολούθηση και να εγκαταστήσει αισθητήρες, ώστε να έχουμε οριστικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Γκαρισέντα», όπως ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ακουστικοί αισθητήρες και εκκρεμές

Ακουστικοί αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί γύρω από τον πύργο για να παρακολουθούν τυχόν θορύβους πίεσης από ρωγμές ή τριγμούς, ενώ έχει επίσης εγκατασταθεί ένα εκκρεμές για την παρακολούθηση της κίνησης. Η πρόσβαση των επισκεπτών στο Ασινέλι έχει επίσης διακοπεί, ενώ ένα εκκρεμές θα εγκατασταθεί και στον ψηλότερο πύργο.

Η προσωρινή μετατροπή της περιοχής σε πεζόδρομο αφορά λιγότερο τις άμεσες ανησυχίες για την ασφάλεια και περισσότερο το να επιτραπεί στα όργανα να συλλέξουν ακριβέστερα δεδομένα, δήλωσε ο δήμαρχος.

Οι δοκιμές συνεχίζονται ολόκληρη την εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πύργος κάνει κάτι άλλο από το να ταλαντεύεται, «όπως κάνει λίγο πολύ από τότε που χτίστηκε», δήλωσε ο Λέπορε, προσθέτοντας ότι όλοι οι πύργοι και οι ουρανοξύστες κινούνται μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο.

Ο Λέπορε δήλωσε ότι ο πύργος «γέρνει εδώ και αρκετούς αιώνες και έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων επεμβάσεων επί δεκαετίες».

Το συμβούλιο έχει ήδη ορίσει μια εταιρεία για να κάνει τις όποιες εργασίες χρειαστούν – μια εταιρεία που εργάστηκε στην κατεστραμμένη γέφυρα Μοράντι της Γένοβας. Θα συσταθεί επίσης μια επιτροπή υπό την ηγεσία του συμβουλίου για το έργο αποκατάστασης.

Οι δρόμοι θα παραμείνουν αποκλεισμένοι μέχρι την Παρασκευή, αν και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα λεωφορεία ενδέχεται να μην επιτραπεί ποτέ ξανά να κυκλοφορούν γύρω από τους πύργους.

Εν τω μεταξύ, οι ντόπιοι συνεχίζουν κανονικά. «Δεν φοβόμαστε καθόλου», δήλωσε ο Φάμπιο Μπεργκονζίνι, ξεναγός στην πόλη. «Εμείς οι Μπολονέζοι δεν το έχουμε αισθανθεί ποτέ ως πρόβλημα. Η ασφάλεια είναι πάντα σημαντική και προφανώς πρέπει να ερευνήσουν, αλλά δεν πιστεύω ότι ο πύργος θα πέσει».

Με πληροφορίες από: ‘Leaning tower’ in Italy closed off amid subsidence fears by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ